Nye tall fra Danmarks Statistikk viser at lønnsutviklingen i privat sektor i Danmark er lavere enn prisveksten, skriver business.dk.

I andre kvartal i år steg lønningene i privat sektor med 1,5 prosent, mens inflasjonen var på 2,2 prosent. Det betyr at danskenes kjøpekraft falt med 0,7 prosent.

Til sammenligning var lønnsveksten i Norge på 3,8 prosent fra 2010 til 2011, viser tall fra SSB.

Det private forbruket i Danmark er for tiden svært lavt og sjeføkonom Steen Bocian i Danske Bank forventer at det vil fortsette.

— Den svake utviklingen i forbruket skyldes at vi blir fattigere for hver dag som går, når man måler hvor mange varer vi kan putte i handlekurven, sier Bocian.

Tallene føyer seg inn i rekken av negative nyheter om dansk økonomi. Tidligere denne uken ble det kjent at dansk økonomi krympet med 0,5 prosent i andre kvartal. De nye tallene bekrefter dermed økonomenes frykt for at Danmark balanserer på randen av resesjon, som kjennetegnes av økonomisk nedgang i minst to kvartaler på rad.

Den danske regjeringen legger opp til et underskudd på 36,5 milliarder kroner på neste års budsjett. Men kritikerne mener de er for optimistiske og frykter større underskudd.