Konsumprisindeksen økte med 0,9 prosent fra august til september i år, mye på grunn av dyrere klær, melder Statistisk sentralbyrå (SSB). En viktig årsak til dette er at sommersalget er over, og at dyrere høstmote er kommet inn i butikkene.

De siste tolv månedene har prisene steget 0,5 prosent. Dette er svært lavt, og mye av årsaken er at strømmen er 20 prosent billigere enn på samme tid i fjor.

— Prisene på drift og vedlikehold av transportmidler steg med 5,0 prosent i samme periode, og det var særlig undergruppene drivstoff og smøremidler samt vedlikehold og reparasjoner på verksted som bidro mest, skriver SSB.

Flyreiser og drosjeturer hadde også en sterk prisoppgang det siste året, ifølge byrået.

Høyere enn ventet

Den såkalte «kjerneinflasjonen», hvor man justerer for avgifter og energivarer (bl.a. strøm), viste en oppgang på 1,1 prosent det siste året.

Dette er litt høyere enn august, og noe høyere enn ventet:

De fleste analytikerne ventet på forhånd en kjerneinflasjon på 1 prosent, mens DNB ventet 0,9 prosent. Norges Banks anslag var 1,3 prosent.

For august meldte SSB en kjerneinflasjon fra samme periode i 2011 på 1,2 prosent, som var godt under forventede 1,5 prosent.