Entra-saken var et hett tema både i Stortingets vandrehall og på talerstolen fredag.

Vennen til næringsminister Trond Giske (Ap), tidligere Ap-topp Rune Olsø ble ansatt som toppsjef i det statlige selskapet Entra.

Tre av syv styremedlemmer var imot ansettelsen, som heller ikke sto på styremøtets dagsorden.

Giskes venn får en lønn på rundt 4 millioner kroner. Det rimer dårlig med Giskes krav om moderasjon for topplederne i statseide selskaper, mener mange.

— Håndtert ubegripelig dårlig

Opposisjonen i Stortinget mener det lukter kameraderi av saken.— Spørmålet er hvorvidt han eller andre har brukt sitt Ap-nettverk til å presse frem denne ansettelsen. Dernest er det oppsiktsvekkende at Ap aksepterer et lønnsnivå som innebærer at den nye Entra-sjefen blir lønnsledende, sier finanspolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre til Aftenposten.no

— AtEntra-sjefen er eller har vært en nær venn av Giske, er noe man kan stille noen habilitetsspørsmål rundt. Denne saken stinker det av, istemmer Christian Tybring-Gjedde (Frp) i finanskomiteen.

— Jeg synes denne saken er håndtert ubegripelig dårlig på alle områder. Når man plasserer bare sine egne folk inn i systemet, bør man være pinlig nøyaktig på formaliteter så det ikke blir mistanker om kameraderi, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

— Jeg skjønner at den type betegnelser kan dukke opp i debatten, ut fra beskrivelsen av saken i media, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Vil stoppe ansettelsen

Ifølge Adresseavisen har mindretallet i Entra-styret i praksis gitt Næringsdepartementet et ultimatum: Departementet må velge mellom mindretallet og flertallet i Entra-styret. Jan Tore Sanner mener ansettelsen må stoppes. Han får støtte av Trine Skei Grande.

— Jeg tror det hadde vært lurt. Det kan sørge for at det blir en ryddig prosess, sier Venstre-lederen.

Christian Tybring-Gjedde sier:

- Giske har mistet all troverdighet i denne saken. Kanskje han bør be styret om å revurdere ansettelsen.

Spørsmål til Giske

Leder for Stortingets kontroll— og konstitusjonskomité Anders Anundsen mener det ikke er hans oppgave å mene noe om hvorvidt ansettelsen bør stanses.Men han varsler at han til tirsdagens komitémøte vil legge frem et utkast til et brev med spørsmål til Trond Giske.

— Jeg mener det også kan være aktuelt for statsministeren. Det er en problemstilling vi har hatt over tid. Fra et parlamentarisk perspektiv er det nesten ufattelig med så klare overtramp som vi ser i denne saken, sier Anundsen.

Han minner om at et enstemmig Storting gang på gang har krevd moderasjon i lederlønningene.

- Er du enig i at dette lukter av kameraderi?

— Slik det fremstår i media, ser det ikke spesielt tillitsvekkende ut. Men det er litt tidlig å trekke konklusjoner.

- Regjeringen er veldig bakpå

Knut Arild Hareide mener det ryddigste nå er at departementet og Regjeringen går inn i saken og vurderer om de har tillit til styret. Han minner om at Regjeringen faktisk har styringsrett overfor statseide selskaper.— Dette er desverre ett av mange eksempler. Det viser at Regjeringen har et grunnleggende problem og ikke kommuniserer godt nok til styrene. Det er ikke slik at Regjeringen ikke kan komme med tiltak og styre dette. Helseforetakene er også statseide foretak, og her kommer Regjeringen med egne pålegg og ting de ønsker gjennomført. Først etter Regjeringens åttende år begynner man å innkalle styreledere for å orientere om inntektspolicyen. Det viser en regjering som er veldig bakpå, sier Hareide.

Settestatsråd

Fredag varslet statsminister Jens Stoltenberg (Ap) at Regjeringen vil oppnevne en settestatsråd for spørsmål knyttet til Entra-saken fordi Rune Olsø og Trond Giske er venner. Statsministeren vil for øvrig ikke gripe inn i lønns- og ansettelsesvilkårene for Rune Olsø.

Nærings- og handelsdepartementet opplyste fredag at statsråd Trond Giske i april ba lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hans habilitet i håndteringen av eierskapet i Entra, i forbindelse med at Rune Olsø ble konstituert som konsernsjef. Lovavdelingen konkluderte med at Giske ikke er inhabil i håndteringen av Entra på generelt grunnlag, men vil være inhabil i saker hvis avgjørelsen innebærer «særlig fordel, tap eller ulempe» for Olsø, ifølge pressemeldingen.

Inhabil

Næringsminister Trond Giske viser til at ansettelse av konsernsjef normalt ikke vil skape behov for beslutninger i departementet, siden dette er en sak som styret etter aksjeloven har det fulle ansvaret for. Dette inkluderer fastsettelse av lønns- og arbeidsvilkår.

— I kjølvannet av ansettelse av ny konsernsjef i Entra har det likevel oppstått spørsmål som departementet som eier må kommentere og håndtere, spørsmål hvor jeg er inhabil. Jeg har derfor bedt om at det blir oppnevnt en settestatsråd for meg i disse sakene, sier Giske ifølge NTB.

Det har ikke lykkes Aftenposten.no å få en kommentar fra Trond Giske.