I forrige uke kunne vi lese Oslobys store test av ferdige pepperkakedeiger. Det mest oppsiktsvekkende der, ved siden av at apotekets avsindig kostbare alternativ på alle måter var redselsfullt, var fraværet av smør i alle deigene.

Les testen:

Vegetabilsk olje , sto det på pakkene. Det betyr palmeolje. Regelverket er nemlig slik at produsentene ikke trenger å opplyse oss om innholdet av palmeolje, sekkebetegnelsen vegetabilsk olje holder i massevis.

Og palmeolje er gull for produsentene. Det er billig, og har gode egenskaper i mange ulike matvarer. Problemet er bare at halvparten av palmeoljen er mettet fett. Det er dårlige nyheter for helsen din. Det er for så vidt dårlige nyheter for en haug med andre ting også.

For regnskogen, for eksempel, som meies ned for å plante palmetrær, særlig i Asia. Gir du blaffen og handler palmeolje, er det dette du velger:

Takk og ha det bra, orangutanger, neshornfugler, villsvin og urbefolkning. Det var moro så lenge det varte. Velkommen, hjerte— og karsykdommer.

Det er fullt mulig å lage pepperkakedeigen selv. Det er enkelt, og gir deg antakelig minst like mye kred som den jålete julekalenderen du la ut bilde av på Instagram og Facebook.Gidder du ikke lage pepperkakedeigen selv, kan du handle med god samvittighet på ICA stormarked. Der selger de pepperkakedeig fra Lierne bakeri, en bedrift der sunt bondevett åpenbart er et ansettelseskriterium. De bruker bare meierismør i sin deig, laget av melk krystet fra tattene på norsk rødt fe.

Ikke det at smør er så fordømt sunt, altså. Men det er tross alt bedre enn å drepe dyr og drive folk på flukt, er det ikke?

Bruk hodet, du. Og hjertet, da. Så skal du se at pepperkakebakingen blir enda koseligere.