Sørkoreanske Samsung Electronics solgte dobbelt så mange smarttelefoner (56,3 millioner) som amerikanske Apples iPhone (26,9 millioner) i tredje kvartal.

Sørkoreanernes andel av det globale markedet for smarttelefoner har for første gang passert 30 prosent, viser tall fra analyseselskapet IDC.

Salget eksploderer

De to selskapene står for halvparten av det globale salget av mobiltelefoner. Dette salget økte med 45,3 prosent til 179,7 millioner apparater fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år.

Både Apple og Samsung la frem kvartalsresultatene i løpet av natt til fredag. De innfridde ikke forventningene.

Apple-aksjen falt 1 prosent i aksjehandelen på Wall Street etter at New York-børsen stengte torsdag kveld.

Samsung-aksjen falt 2 prosent på børsen i Seoul natt til fredag.

Pengemaskiner

Apple økte nettooverskuddet med 24 prosent og tjente 8,2 milliarder dollar (47,4 mrd. kr).

Samsung økte resultatet med 90 prosent til 6 milliarder dollar (34,5 mrd. kr).

Apple solgte mobiltelefoner, lesebrett og datamaskiner for totalt 36 milliarder dollar (208 mrd. kr) i kvartalet, mens Samsungs samlede omsetning økte med 26 prosent til 52200 milliarder won (276 mrd. kr).

Bryter samarbeidet

Foruten smarttelefonsuksessen Galaxy produserer Samsung en rekke andre modeller av både smarttelefoner og andre mobiltelefoner, lesebrett, TV-er og annet elektronisk utstyr.

Samsung er blant annet en stor leverandør av minnebrikker i Apples iPone-modeller og lesebrettet iPad. Men på grunn av patentstrid og rettssaker i ti land, vil amerikanerne kutte ut Samsung som underleverandør og i stedet satse på kinesiske produsenter av komponenter til sine smarttelefoner.