Mange fikk skyhøye strømregninger som følge av sterk kulde sist vinter. Til tross for høye priser, var energiforbruket til norske husholdninger det høyeste noensinne.

Selv om mye tyder på at en regntung sommer sørger for en betydelig lavere strømregning i år, ser det ut til at mange ble skremt av vinterens strømutgifter, og ønsker å spare energiforbruket i hjemmet.

Halvparten av nordmenn har enten skaffet, eller vurderer å skaffe, energibesparende løsninger hjemme som en følge av sist vinters høye strømpriser.

Det viser en undersøkelse Norstat har gjennomført for Finn oppdrag.

Av 1000 spurte svarer 21 prosent at de har investert i dette allerede, 18 prosent vurderer det, og 9 prosent har gjort begge deler.

Varmepumper og sparepærer

Det er varmepumpe som er det mest populære tiltaket, etterfulgt av sparepærer, peis eller ovn og sparedusj.

Større tiltak, som etterisolering av boligen, ligger litt lenger ned på listen, men 20 prosent svarer at de har gjort dette, og 23 prosent svarer at de vurderer det.

— Søkestatistikk på FINN viser også at nordmenn for alvor har begynt å forberede seg på kaldere tider. Bare i oktober har det vært 93.927 søk på «vedovn». Videre er det en del som trenger hjelp til å installere peis og ovn, sier Tine Reuterdahl, markedsdirektør i FINN oppdrag.

- Kan spare tusenvis

Enova mener en familie i en større enebolig potensielt kan spare tusenvis av kroner på energitiltak.

— Ofte er det summen av tiltak som utgjør en forskjell. En moderne vedovn og nye vinduer kan være effektivt i gamle bygårdsleiligheter. I større hus kan det i tillegg være aktuelt med varmepumpe, etterisolering og sparedusj ved høyt vannforbruk. I boliger med mange kunstige lyskilder, er det også en idé å vurdere smarte belysningsløsninger, sier energirådgiver i Enova, Jan Petter Amundal i en pressemelding.

Finn og Aftenposten eies av samme konsern.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook