Å selge sprit, øl og tobakk til flyreisende er ikke alltidlønnsomt.

Mens taxfree-butikkene i Norge går med milliardpluss, ersituasjonen en ganske annen på Københavns Lufthavn på Kastrup: Der går taxfreebutikkene med underskudd.

Det samlede tapethar ifølge den danske avisen Børsen vært på 353 millioner siden 2007.

Til tross for en stigende passasjertall og økende omsetning,måtte fjoråret gjøres opp med et tap på ikke mindre enn 25 millioner danske kroner.

Håper på bedring

Ifølge selskapet som driver taxfreehandelen, tyske Gebr.Heinemann, som driver syv butikker på flyplassen, skyldes underskuddet i fjorat det har måttet betale mer i konsesjonsavgift til flyplassen.

Direktøren for Gebr. Heinemann i Danmark, Tore Hov, viloverfor den danske avisen ikke kommentere situasjonen i detalj, men mener atutsiktene for inneværende år ser bedre ut.

— Markedet er godt nå og det er en god passasjerutvikling,sier Hov. Selskapet har søkt om å få fornyet salgskontrakten sin.

I motsetning til i Norge er taxfree-handelen i Danmark ogresten av EU opphevet for flere år siden og det er derfor bare mulig å selgetaxfree-varer til dem som reiser utenfor EU. Deriblant norske kunder som har etrykte på seg som handlekåte pasassjerer.

Gebr. Heinemann er en gigant innen europeisk taxfree-handel og også deleieri selskapet som driver tax-free-butikkene på de norske flyplassene påGardermoen, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Trondheim.