Næringsministeren forsvarer den overraskende utnevnelsen i det statlige selskapet med følgende, etter at både Kalvig og selskapets ledelse tirsdag kritiserte Giske for en uryddig prosess:

— Vi hadde en styreleder som hadde sittet i elleve år. Det er lenger enn noen annen. Nå var tiden inne for et skifte, sa han til TV 2.

Giske snudde

NRK meldte tirsdag morgen at tidligere Ap-nestleder Hill-Marta Solberg skulle overta vervet som styreleder i det tidligere gruveselskapet, som i dag er et selskap for arktisk forskning.

Da Steinsmo ble utnevnt, fastholdt NRK at deres anonyme kilder hadde hatt rett - og at Giske hadde valgt å snu på grunn av kritikk mot nok en partiutnevnelse.

Også E24 meldte i løpet av ettermiddagen at «sentrale personer» bekreftet at Solberg opprinnelig var påtenkt som ny styreleder i Kings Bay.

- Uryddig

Kalvig sier at Ore har gjort en fantastisk jobb.

— Det er svært overraskende og uvanlig at han byttes ut midt i en kort toårsperiode. Prosessen har vært veldig uryddig og uheldig, sa hun til NRK etter tirsdagens generalforsamling i Næringsdepartementet.

Giske sier at det er synd at Kalvig trekker seg.

Ville gå neste år

Ore opplyser at han ble avsatt mot sin vilje, men sier også at han hadde gitt beskjed om at han ønsket avløsing neste år. Han vil ellers ikke kommentere prosessen ut over at «den kunne ha vært bedre».

Det gjør imidlertid selskapets ledelse. Administrerende direktør i Kings Bay, Ole Øiseth, sier at skiftet av styreleder skjedde på meget kort varsel.

— Jeg synes det var veldig lite forutsigbart, men utover det har jeg tro på at departementet har funnet fram til en ny god styreleder, sier han til NRK.

Giske avviser

Giske vil ikke svare på når det ble klart at Steinsmo skulle utnevnes til ny styreleder, men avviser at han har følt seg presset til å gjøre om på utnevnelsen i siste liten.

— Vi har funnet den styrelederen vi mener er best kvalifisert, sier han til TV 2.

Om eventuelle alternative kandidater sier han at departementet alltid har flere navn på blokka i slike prosesser. Men han mener det er best både for de som ikke blir utnevnt, og med tanke på fremtidige utnevnelser, at kun navnet på den utnevnte offentliggjøres.

- Erfaring

Steinsmo er konsernsjef i den uavhengige forskningsstiftelsen SINTEF med 2.100 ansatte.

— Steinsmo er en erfaren næringslivsleder med stor kompetanse innenfor forskning, og en styreleder som vi tror på en god måte kan ta selskapet inn i framtiden, sier Giske i en uttalelse fra departementet. (©NTB)