Kina har passert USA som verdens største bilmarked. Alle de store bilprodusentene i verden har de senere årene derfor vært opptatt av å ta del i den sterke veksten i økonomien og bilsalget i landet.

Volkswagen (VW) økte bilsalget globalt med 9,6 prosent i første kvartal. Målt i antall biler var salget i Kina størst. VW økte salget i Kina med over 15 prosent.

«Trykker penger»

VW-konsernets driftsoverskudd økte 10 prosent til 3,21 milliarder euro (24 mrd. kr).

—  VW trykker penger, kommenterte salgseksperten David Arnold i den sveitsiske storbanken Credit Suisse i London til nyhetsbyrået Bloomberg.

VW fastholder målet om å slå fjorårets rekordstore driftsoverskudd på 11,3 milliarder euro (85,5 mrd. kr)

VW-aksjen steg over 6 prosent på Frankfurt-børsen da resultatet ble lagt frem i går. Resultatet var mye bedre enn analytikerne hadde anslått på forhånd.

Vekstmarkedene

Mens de to andre store, europeiske bilprodusentene, franske Peugeot Citroën og Renault, merker eurokrisen i form av inntektssvikt, er det de asiatiske og nordamerikanske markedene som sørger for inntektsveksten i VW.

Hver femte nye bil som ble solgt i Kina i første kvartal i år, var en VW-modell eller en bil laget av VWs datterselskaper -   tyske Audi, tsjekkiske Skoda, spanske Seat, britiske Bentley og italienske Lamborghini.

Over 2 millioner biler

VW-fabrikkene leverte 2,2 millioner biler i første kvartal.

Bilsalget i Kina økte med 15,6 prosent, i India med 21,6 prosent og i Japan med 38,1 prosent.

Salgsveksten bidro til at VWs inntekter vokste med 26 prosent til 47,3 milliarder euro (357,5 mrd. kr).

Partnere

VW produserer biler i Kina sammen med kinesiske partnere. VW oppgir derfor ikke særskilte inntektstall som viser hvor viktig det kinesiske markedet er for den tyske bilprodusentens økonomi.

Ifølge kvartalsrapporten økte de to fellesselskapene VW har med kinesiske partnere driftsresultatet fra 557 millioner euro (4,2 mrd. kr) i første kvartal 2011 til 848 millioner euro (6,4 mrd. kr) i de tre første månedene i år.

Til sammenligning hadde VW-gruppen et driftsresultat på 3,2 milliarder euro (24,2 mrd. kr) i første kvartal i år.

Ny bilfabrikk

Tidligere denne uken kunngjorde VW at de skal investere 170 millioner euro (1,3 mrd. kr) i en ny bilfabrikk vest i Kina.

Totalt har VWs to kinesiske fellesselskaper presentert investeringsplaner for 14 milliarder euro (105 mrd. kr) frem mot 2016. Allerede neste år skal produksjonskapasiteten i landet være utvidet for å kunne produsere inntil tre millioner biler årlig.

Størst i verden

General Motors (GM) gjenerobret i fjor posisjonen som verdens største bilprodusent. Den amerikanske bilprodusenten legger frem kvartalstall i begynnelsen av mai.

GM solgte i fjor over 8,5 millioner biler og VW 8,3 millioner.

Japanske Toyota passerte i 2008 GM som verdens største bilprodusent da finanskrisen sendte den tidligere amerikanske storheten til skifteretten.

Jordskjelvet, monsterbølgen og atomulykken i Japan og storflom i Thailand stanset Toyotas bilproduksjon i deler av året. Den japanske bilprodusenten ble derfor skjøvet ned på tredjeplass på listen over verdens største bilprodusenter.

Dystert i Europa

Eurokrisen henger fortsatt som mørke tunge skyer over bilsalget i Europa.

I første kvartal falt det totale bilsalget i Europa med 7,3 prosent.