Indisk høyesterett besluttet torsdag å frata Telenors indiske datterselskap Uninor lisens til å drive mobilnett i landet. Uninor har i dag rundt 36 millioner mobilkunder. Telenor har derfor mistet mesteparten av sine verdier i landet og må derfor foreta en nedskrivning.

Den gigantiske nedskrivningen vil bli inkludert i Telenors resultater for fjerde kvartal 2011, opplyser Telenor i en børsmelding fredag ettermiddag.

Kansellerte lisenser

Høyestrett kansellerte torsdag hele 122 mobillisenser fra 8 mobiloperatører, deriblant Uninors 22 lisenser.

Avgjørelsen kommer i kjølvannet av en korrupsjonssak rundt tildeling av lisenser for 2G-nettverk i India i 2008 — hvor Telenors partner i landet Unitech er blant de mistenkte. Selskapet Unitech og Unitech-direktør Sanjay Chandra er tiltalt.

Investeringen i India er fremdeles ikke verdiløs for Telenor. Etter nedskrivingen på 4,2 milliarder kroner, vil det fremdeles være bokført 2,4 milliarder kroner i regnskapene.

— Ingen innrømmelse

— Dette er overhodet ingen innrømmelse fra Telenors side, sier analytiker Espen Torgersen i Carnegie.

Han mener dette er helt forventet og noe Telenor var pliktig til å gjøre i henhold til god regnskapsskikk etter at Høyesterett i India fratok Telenor eksistensgrunnlaget deres der.

— Etter at den store nyheten kom i går, justerte aksjekursen seg. Da er det naturlig å skrive ned goodwill og immaterielle eiendeler, sier Torgersen til Aftenposten.

- Regnskapsteknisk

Telenor sier til Aftenposten at dette var noe de var tvunget til å gjøre etter at de mistet lisensene.

— Dette er en ren regnskapsteknisk øvelse, sier informasjonsdirektør Tor Odland i Telenor.