Fredag presenterer Spanias statsminister Mariano Rajoy landets statsbudsjett for 2012. Det vil ikke bli lystig lesing for landets innbyggere.

Regjeringen skal redusere budsjettunderskuddet med 5,3 prosent, noe som betyr nye kutt og sparereformer.

To av de største fagorganisasjonene i Spania gjennomførte torsdag en éndags streik i protest mot regjeringens sparepolitikk. Minst 170 mennesker ble anholdt og ni skadet, og i Barcelona brukte politiet gummikuler mot demonstrantene.

Dette var den første landsomfattende streiken mot statsminister Mariano Rajoy og hans høyreregjering som overtok makten like før årsskiftet

Reformer provoserer

De fagorganiserte protesterer mot regjeringens forslag til reformer i arbeidslivet. Disse reformene skal gjøre det enklere å ansette, si opp og redusere lønningene til arbeidstagere.

Dette er nødvendig for at Spania skal kunne ta del i en ny økonomisk oppgang i eurolandene, hevder regjeringen.

I dag er eurosonen i EU preget av økonomisk stagnasjon.

Spania opplever økonomiske nedgangstider med ekstrem høy arbeidsløshet. Nesten en fjerdedel (23 prosent) er arbeidsløse, blant unge under 25 år er arbeidsledigheten på nesten 50 prosent.

Ingen andre euroland har så stor arbeidsledighet.

Spanias statsminister Mariano Rajoy legger i dag frem budsjettet for 2012.
REUTERS/ANDREA COMAS

«Enda verre»

Ifølge regjeringens egne anslag kommer samlet produksjon i spansk økonomi (bruttonasjonalproduktet) til å falle med 1,7 prosent i år.

Fallet kan bli enda større hvis Spania skal oppfylle kravene i den nye budsjettpakten til EU, hevder den østerrikske økonomen Stephan Schulmeister.

Ytterligere innstramninger i en slik situasjon vil bare bidra til å gjøre situasjonen enda verre, skriver han på nettstedet Eurointelligence.

Krisehjelp

Risikoen øker for at Spania kan bli tvunget til å be om krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) slik Hellas, Irland og Portugal har fått, hevder sjeføkonom Williarm Buiter i den amerikanske storbanken Citigroup.

Denne usikkerheten kommer daglig til uttrykk i renten på spanske statslån som handles i finansmarkedene.

Denne renten har i flere måneder ligget over 5 prosent. I går steg den ytterligere 0,1 prosentpoeng til 5,40 prosent ved 14-tiden.

Det var motstridende meldinger om oppslutningen om gårsdagens streiker. Fagforeningslederne hevder at 85 prosent av medlemmene la ned arbeidet, mens regjeringstalsmenn hevder virkningene var begrenset.

Møtes for å diskutere økning i krisefond

Finansministrene i eurosonen møtes fredag i København for å diskutere en mulig økning i EUs to krisefond fra dagens 500 milliarder euro til 940 milliarder euro.

Om finansministrene blir enige om å øke krisefondetet finansielle muskler vil EU har større handlingsrom for å håndtere en situasjon hvor krisen i de gjeldstyngede landene igjen eskalerer.