Fra mandag av blir barnetrygden behovsprøvd og tirsdag skal Parlamentet stemme over hvorvidt økninger i offentlige stønader skal være lavere enn inflasjonen.

Britene har hatt barnetrygd for alle siden 1946, men fra mandag av vil altså middelklassefamilier og de rikeste oppleve at trygden blir redusert eller faller helt bort.

— Urettferdig

Opposisjonspartiet Labour kaller behovsprøvingen urettferdig. Nylig ble det kjent at tusenvis av foreldre ikke engang har fått informasjon om endringene. Før jul påpekte dessuten partiet at flere byråkrater brukes til å administrere kuttene i barnetrygd enn til å lete etter rikinger som snyter på skatten, ifølge London Evening Standard.

Avisen har på sin side påpekt at middelklassefamilier i London allerede er i en vanskelig skvis fordi barnehageprisene i storbyen er så høye. Noen bruker over halvparten av husholdningsbudsjettet på barnepass.

Målet til regjeringen, som er en koalisjon mellom De konservative og Liberaldemokratene, er å redusere offentlige budsjetter og statens gjeld. Dessuten hevdes det at mange familier utnytter et system som tillater dem å leve så godt på velferdsstaten at det ikke lønner seg å jobbe.

- Vemmelige bakvaskelser

Labour, som altså ikke lykkes i å stanse kuttene i barnetrygden, har lovet å stemme nei når Parlamentet behandler forslaget om justering av stønader tirsdag. Satsene for de aller fleste av disse vil øke med bare 1 prosent de neste tre årene, ifølge forslaget.

Labours finanspolitiske talsmann Ed Balls kritiserer regjeringen for å kapre folks støtte ved å snakke om stønadsmottakere som arbeidssky snyltere. Han peker på at to tredeler av dem som blir berørt av kuttene, er i arbeid.

— Storbritannia trenger reelle velferdsreformer som er tøffe, rettferdige og som virker, ikke splittende, vemmelige og villedende bakvaskelser fra en mislykket regjering som mangler kontakt med virkeligheten, skriver han på nettsiden PoliticsHome.

- Fordommer

Han får støtte fra lederen for landets største fagforbund TUC.

— Man burde ikke drive politikk på grunnlag av fordommer og kunnskapsmangel, særlig når det rammer noen av de svakeste i samfunnet, sier TUC-lederen Frances O'Grady til The Independent.

Men regjeringen mener Labour og fagbevegelsen tar feil, og sier de har solid støtte blant velgerne for tiltakene

En undersøkelse utført av YouGov, viser at fire av ti mener stønadene er for sjenerøse og tre av fem mener systemet har skapt en avhengighetskultur.

— Dersom Labour virkelig tror det er fordomsfullt og kunnskapsløst å få en slutt på at husholdninger tjener mer på stønad enn familier som er i arbeid, følger de ikke med, sier en kilde i regjeringen. (©NTB)