LES HOVEDSAKEN:

— Identitetstyveri kan skje hvem som helst. Men jeg tror ikke folk er klare over hvor store konsekvenser det kan få hvis man mister lommeboken, forteller politiførstebetjent Hilde Reikrås.

Hun har vært etterforskningsleder for svindelsaken som er rullet opp av økonomiavsnittet ved Hordaland politidistrikt. Ifølge Reikrås er det en stor belastning å utsettes for identitetstyveri.

— Det er en ekkel følelse å vite at noen har personopplysningene dine og bruker dem. Du kan sperre kort, men personnummeret ditt ligger der ute. Slikt er svært vanskelig å få ordnet opp i, sier Reikrås.

- Omfanget øker

— Vi ser at omfanget av id-tyverier øker. De kriminelle henter ut mer penger fra hvert offer, forteller leder Tore Larsen Orderløkken i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Foreningen har siden 2007 pekt på at id-tyverier ville ramme nordmenn. Siden har problemet økt kraftig.

— Vi har sett en oppblomstring og økning i alle typer svindel. Det gjelder ikke bare enkeltpersoner, men også tilfeller der svindlere overtar identiteten til bedrifter.

Ifølge en NorSIS-undersøkelse fra november i fjor, hadde 105.000 nordmenn blitt utsatt for id-tyveri de siste to årene. Det var en økning fra 80.000 i 2011.

Etterlyser rutiner

Seniorrådgiver Christian Meyer i NorSIS mener vi i Norge ikke har gode nok rutiner for å håndtere personopplysninger. Meyer har ledet organisasjonens ID-tyveriprosjekt siden starten i 2007.

— Det enkelte informasjonselement er ikke nødvendigvis sensitivt i seg selv. Men når jeg kan hente ut skatteopplysninger, fødselsnummer og informasjon fra sosiale medier for å identifisere deg – og samfunnet aksepterer dette som en bekreftelse på din identitet – da er det fritt frem, sier Meyer.

I forbindelse med arbeidet med nye fødsels- og personnumre, har han fremmet forslag om at fødselsnumre i fremtiden blir gjort offentlig tilgjengelig. Dette for å tvinge frem en bedre form for bekreftelse av identitet (autentisering).

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post