Mens greske partiledere sitter i møter for å forsøke å bli enige om hvordan landet skal kutte for å få økonomien på rett spor, kommer det nye tall som understreker hvor dramatisk situasjonen er i landet.

Arbeidsledigheten er nå oppe i 20,9 prosent, er nivå som er rekordhøyt. Samtidig falt aktiviteten i industrien i desember med hele 11,3 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Sliter med å bli enige

Den såkalte troikaen, bestående av det internasjonale pengefondet (IMF), EU og Den europeiske sentralbanken, krever at landet kutter kraftig i sine offentlige utgifter for at de skal få utbetalt et nytt kriselån på 130 milliarder euro i mars.

Hellas må ha avtale om nye kriselån for å betale 14,5 milliarder euro (110 mrd. kr) i statsgjeld som forfaller 20. mars. Hvis landet ikke er i stand til å betale renter og avdrag, er landet det som kalles «konkurs» ved at det misligholder sine internasjonale betalingsforpliktelser.

Men møtene mellom partilederne for de største partiene har stadig blitt utsatt — på grunn av alt fra uenigheter til manglende språkkunnskaper. De greske lederne manglende evne til å fatte beslutninger har opprørt andre europeiske ledere, som har sett seg lei på at grekerne skyver faren for en ukontrollert kollaps foran seg.

Varsler opprør

På den andre siden må politikerne også ta hensyn til landets rasende innbyggere, som ikke er villige til å akseptere lønns- og pensjonskutt og ytterligere forverrig i arbeidsledigheten. Hellas' to største fagforeninger varsler nå en ny todagers generalstreik. Det kommer bare tre dager etter at en tilsvarende markering.

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos drar torsdag kveld til Brussel for å møte sine europeiske kolleger - mest sannsynlig uten en ferdig gresk spareavtale i kofferten.
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

— Disse smertefulle tiltakene skaper lidelse for unge, arbeidsløse og pensjonister. Det gir oss ingen valg - vi vil ikke akseptere dem. Vi vil gå for sosialt opprør, sier generalsekretær Ilias Iliopoulos i fagorganisasjonen ADEDY til Reuters.

Partiene i regjeringskoalisjonen har allerede blitt enige om å kutte 15.000 jobber i offentlig sektor og å redusere mininumslønnen. Men fremdeles er det ingen enighet om hvordan eller hvorvidt pensjonene skal kuttes, i følge The Guardian.

Finansministermøte torsdag kveld

Forhandlingene forverres ytterligere av at det er valg i april, noe som gjør at partilederne vegrer seg for å støtte en beslutning om å kutte i pensjonsutbetalingene.

Alt tyder nå på at landets finansminister Evangelos Venizelos vil dra til kveldens finansministermøte i Brussel uten en endelig avtale i kofferten.

Der skal han måte finansministere og byråkrater fra eurosonens medlemsland for å diskutere det videre arbeidet med å løse gjeldskrisen. Også Christiana Lagarde, som leder det internasjonale pengefondet (IMF), vil være til stede.

Merkel er utålmodig

At grekerne fremdeles ikke har en avtale på bordet vil neppe bli særlig godt mottatt av lederne for de største landene i eurosonen. På mandag var Tysklands forbundskansler Angela Merkel irritert fordi de greske partilederne hadde skjøvet planlagte møter foran seg i flere dager.

— Jeg kan ærlig talt ikke forstå at én ekstra dag kan være til hjelp. Det haster med å få løst denne saken, for mye står på spill for hele eurosonen, sa Tysklands statsminister Angela Merkel på en felles pressekonferanse med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris.