McDonalds Twitter-kampanje skulle få frem positive historier fra deres leverandører, men endte i at kundene kapret konseptet og heller begynte å fortelle om sine mindre hyggelige opplevelser på burgergigantens restauranter.

Ønsket «feel-good»-historier

Kjeden ønsket å få sine underleverandører, av alt fra poteter, tomater, kjøtt og brød til å fortelle sine positive og kanskje morsomme historier om råvarene og hvordan de blir til.

I stedet begynte misfornøyde kunder å fortelle om sine mindre hyggelige historier, om fingernegler i burgeren og ukeslange matforgiftninger etter besøk i deres restauranter, skriver nettstedet Mashable.com

Egen hash-tag

#McDStories-kampanjen startet i forrige uke, og tanken var å fortelle leverandørenes historier i formen ”møt noen av våre hardt arbeidende folkene som ivrer etter å sørge for topp kvalitet på maten hos McDonalds hver eneste dag”, lød en av Twitter-meldingene der man ønsket innspill på #McDStories-tagen.

Hash-tag, eller firkant-tegnet # brukes som kjent på Twitter for å samle og gjøre tvitringer om samme tema lett søkbart og enkelt å følge for brukerne.

Motsatt effekt

Tilbakemeldingene og historiene lot ikke vente på seg, men de var nok ikke akkurat slik McDonalds hadde ønsket seg.

«Jeg har ikke vært på McDonalds på flere år, jeg spiser heller min egen diaré», skriver en, en annen «En gang jeg gikk inn på McDonalds, kunne jeg kjenne hvordan lukten av type2-diabetes lå i luften og jeg måtte kaste opp», skriver en annen.

Sjefen for hamburgerkjedens virksomhet i sosiale medier, Rick Eion, sier at selvfølgelig meldte både fans og kritikere seg på debatten.

— Vi så bare etter en time, at dette ikke gikk slik vi hadde planlagt, og vi måtte endre strategi, sier han og legger til at av de vel 72.000 gangene noen nevnt McDonalds på Twitter det første døgnet av kampanjen, var det bare 2 prosent som var negative.

- Ikke så lurt uten kontroll

— Det er i utgangspunktet bra at man tør å åpne for synspunkter og historier om produkter og selskaper i sosiale medier. Men det må gjøres med kløkt og det bør legge klare føringer for hva slags type tilbakemeldinger og historier man ønsker, sier Jørgen Helland, seniorrådgiver på sosiale medier i selskapet Halogen, som har spesialisert seg på brukeropplevelser på nett.

— Han mener det viktigste er motivasjonen men legger opp til at folk skal ha for å komme med slike innspill.

— Er kampanjen riktig lagt opp og presentert, kan man skaffe seg ganske god kontroll over hva som kommer inn. Men ved å bare åpne en kanal, uten å prøve å styre, vil det nok ofte tiltrekke seg dem som skriker høyest og mest, sier han.

En farlig arena

— Twitter er nok i utgangspunktet også en litt farlig kanal for denne typen innspill. Der er terskelen for å komme med negative ting, ganske lav.

— Helland mener at man nok har litt bedre kontroll via Facebook.

— Han legger også til at McDonalds er en såpass stor aktør – at det uansett vil være et potensial for en god del også negative tilbakemeldinger.

— Det går an å gjøre slikt, men man skal vite hva man gjør og legge til rette for mest mulig kontroll, sier Helland som også underviser i sosiale medier på BI.