Spania ber for første gang om hjelp utenfra til å takle eurokrisens effekter på landet, melder nyhetsbyrået Bloomberg.

Spanske banker vakler, blant annet på grunn av dårlig kapitaldekning, et kriserammet eiendomsmarked og spanjoler som sender pengene sine ut av landet.

— Spanske banker trenger ikke enorme beløp for å rekapitalisere seg, og spørsmålet er hvor beløpet kommer fra, sa Montoro i et intervju med kringkasteren Onda Cero tirsdag, ifølge Bloomberg.

Euroen svekker seg mot amerikanske dollar etter denne uttalelsen.

- Døren er ikke åpen

Han skal ha utelukket muligheten for en omfattende redningsaksjon for Spania, som er eurosonens fjerde største økonomi, etter Tyskland, Frankrike og Italia.

— Derfor er det viktig at de europeiske institusjonene åpner opp og hjelper oss med å oppnå, å legge til rette for dette, for vi snakker ikke om astronomiske beløp, sa han.

Spania får stadig mindre tilgang til lån i de internasjonale finansmarkedene, siden rentene de må betale på slike lån til stadighet stiger. Rentene på tiårige spanske statsobligasjoner steg tirsdag til 6,43 prosent, som er omtrent 5,25 prosentpoeng mer enn tyskerne må ut med. Høye renter skaper vansker både for nye lån og refinansieringen av lån som løper ut.

— Det denne risikopremien forteller oss, er at Spania har problemer når det gjelder å gå ut i markedene. Det denne risikopremien viser, er at døren til markedene ikke er åpen for Spania, sa Montoro, ifølge Bloomberg.

En anonym talsmann for ministeren skal imidlertid ha sagt at Montoro ikke ba om pengehjelp, men at han oppfordret EU-toppene til å være tydelige om en såkalt bankunion for eurolandene.

G7-toppene i telefonkonferanse

Sjefene i G7-landene holdt tirsdag ettermiddag en telefonkonferanse, hvor blant annet eurokrisen var et tema.

Ifølge meldinger fra flere nyhetsbyråer skal en gresk euroutgang ikke ha vært et tema.

— G7 diskuterte Europa, nådde ingen konklusjoner, og vil ikke komme med en felles uttalelse. Akkurat som forventet, folkens, twitrer Michael McKee, økonomiredaktør for Bloomberg TV og radio, og oppgir Japans finansminister Jun Azumi som kilde.