«Jeg står på Haraldrud med tilhengeren full av søppel, men her sier de at de ikke kan ta imot noe søppel på grunn av streiken. Går det an?»

En kamerat var mildt sagt opprørt da han ble avvist av de streikende på Haraldrud gjenbruksstasjon (tidligere Brobekk) denne uken. Han hadde nemlig ikke fått med seg streiken, og måtte snu med tilhengeren full av søppel.

Egne erfaringer

De ansatte har selvsagt rett til å streike, og folk med søppel i bilen må forstå at de ikke kan få noe særlig service på en slik dag. Men hva med de andre dagene i året når det ikke er streik?

Som mangeårig styremedlem i sameiet er jeg innom gjenbruks­stasjonene i hovedstaden tre— fire ganger i året. Idet jeg passerer «sjekkposten» lurer jeg på hva som venter meg i dag. Det tok for eksempel ikke mer enn halv­annet minutt fra den lånte tilhengeren min kom 25 centimeter utenfor oppmerket felt til jeg fikk beskjed om at det ikke er lov å stå utenfor feltet. Beskjeden kom med en mine som skulle få meg til å tro at det å lukeparkere med en tilhenger bør være en selvfølge for alle som har kommet inn i søppeluniverset. Heldigvis forsto han raskt at det ikke lot seg gjøre.

En annen gang måtte jeg koble av tilhengeren for å åpne bagasje­lokket. Den gang tok det ikke mer enn 30 sekunder før jeg fikk beskjed om at det er strengt forbudt å koble av tilhengeren på plassen. Den måtte kobles på igjen med en gang.

Det er heller ikke tillatt å rygge inn til containerne. Det er helt sikkert gode grunner til de strenge reglene, men ikke lett å forstå for oss som er der to ganger i året. Men når det er sagt, så vil jeg også benytte anledningen til å berømme en av «seniorene» på Haraldrud som jeg har møtt et par ganger. Han har mye å lære bort til sine kolleger.

Åpningstidene

Det som likevel irriterer mange, er åpningstidene til gjenbruks­stasjonene. De to største, Grønmo og Haraldrud, er åpne fra klokken 07.30 til 19.30 på hverdager. En åpningstid på 12 timer virker jo veldig lang, men passer best for dem som jobber skift. For en travel familie er det kanskje bare lørdager som passer når man skal kvitte seg med skrot.

Noen lørdager på vårparten står køen med biler som skal til Haraldrud langt ut i Brobekkveien. Det er ikke uvanlig at politiet må stå i veien for å dirigere trafikken. Likevel stenger stasjonene 14.30 på lørdager (de to siste lørdagene var det stengt på grunn av pinsen og streiken). Kanskje kan kommunen ta et hint og holde åpent til i hvert fall klokken 16 på lørdager? Og hvis budsjettet står i veien, så kan man heller stenge klokken 18 en av de andre ukedagene.