— Ingen av disse cruiseskipene får adgang til Bergen havn uten los, sier losoldermann Kjell Asle Djupevåg til bt.no.

Fra i morgen tidlig blir samtlige losbåtførere på Viksøy losstasjon i Korsfjorden og på Mongstad tatt ut i streik – til sammen 18 losbåtførere i Vestlandet Sjøtrafikkavdeling.

Planlagt cruiseanløp alle dager

— Det som nå er viktig for oss er å gi ut så mye informasjon vi kan til våre kunder, som for eksempel havner, cruiseagenter, Mongstad og Sture, sier Djupevåg.Trafikkoordinator Arild Hestetræet ved Bergen og Omland Havnevesen opplyser at det ventes to cruiseskip til Bergen i morgen, fire torsdag, ett fredag, to lørdag, tre søndag og fire mandag.

Usikkert for morgendagen

Streiken for losbåtførerne starter klokken 07.00 onsdag, og morgendagens to anløp er klokken 06.30 og 09.00.

— Det er foreløpig litt uklart hva som skjer med disse to skipene. Første skipet er klappet til kai når streiken starter og vil således være uberørt på vei inn, men vil i tilfelle kunne få problemer ved avreise. Det andre skipet har fått los om bord før 07.00, men det er usikkert om losbåtførerne avslutter påbegynt oppdrag før de går til streik, sier losoldermann Kjell Asle Djupevåg.

- Kommer du selv til å steppe inn som losbåtfører under streiken?

— Absolutt ikke, vi holder oss til vanlig praksis og fastlagte kjøreregler.

103 losbåtførere tatt ut i streik

Han kan ikke huske sist losbåtførerne ble tatt ut i streik.— Det er i tilfelle lenge siden, sier han.

Det er YS - Stat som har varslet at streiken blir trappet opp fra og med onsdag morgen. For Kystverket er det 103 losbåtførere i landet som er tatt ut, noe som medfører at hele den maritime tjenesten vil bli berørt.