Siden den økonomiske nedturen startet i Europa og USA for tre års tid siden har stadig flere pakket kofferten og satt kursen for Argentina. De har forlatt et land uten jobber til et land med muligheter, ifølge BBC Mundo.

Toveis motorvei

Tradisjonelt har det vært omvendt. Nå fremstilles flyktningstrømmen av økonomiske årsaker som en toveis motorvei — men nå synes det som det er det mest trafikk til Argentina.

Ifølge tall fra Dirección Nacional de Migraciones de Argentina (Direktoratet for migrasjon til Argentina) har 3000 spanjoler siden 2004 etablert seg permanent i landet. Antallet har økt år for år, med en topp på rundt 700 i fjor.

Kina, Europa, USA

Men også fra andre land strømmer det på med arbeidsinnvandrere, ikke minst fra nabolandene og resten av Latin-Amerika. Men ellers kommer det flest fra Kina og USA. Hele 15000 kinesere har etablert seg i Argentina siden 2004, og 4700 fra USA har gjort det i samme periode. I tillegg har det kommet en stor mengde arbeidsinnvandrere fra Europa

Men disse tallene er trolig bare toppet av isfjellet. De inkluderer ikke utlendinger, som bor i Argentina som "turister" og hver tredje måned forlater landet for å fornye visumet.

— Argentina er som Spania i 2004, sier spanjolen Juan Linares, en av dem som BBC Mundo har pratet med . Han forsøkte forgjeves å søke jobb i Barcelona, men raskt fikk relevant jobb så fort kan kom til Buenos Aires.

Dyp krise i 2002

For ti år siden opplevde Argentina sin dypeste økonomiske krise noen gang blant annet med daglig prisvekst på flere protent, hvor folk mistet alt de eide, arbeidsledigheten steg til 25 prosent, og det var lange køer utenfor den spanske ambassaden i Buenos Aires. De ville søke spansk statsborgerskap, de ville til et land i velstand.

Argentina måtte gjennom tidenes hestekur, og det har virket. Siden 2003 har landet hatt en årlig vekst i bruttonasjonalproduktet på rundt 9 prosent - bortsett fra i kriseårene 2008 og 2009.

Snudd på hodet

For Spania er situasjonen motsatt, og folk rømmer nå landet. I fjor var første året på veldig lenge av det var negativ migrasjon i Spania. Over 90 000 flere forlot landet enn som kom til landet.

Landet har lav vekst, høye gjeldsproblemer og en ungdomsledighet på nesten 50 prosent — og er et av Europa verste kriseland.

Samtidig går fødselstallene nedover. I dag føder hver spansk kvinne 1,4 barn og snittalderen for førstegangsfødende er over 31 år. Samtidig blir befolkningen stadig eldre.

ARGENTINA I 2002: Desperate mennesker som har mistet alt trekker til gatene i Buenos Aires.
Reuters/Enrique Marcarian