Trump: Uaktuelt å endre handelsavtalen med Kina

Enkelte kinesiske rådgivere tar til orde for en ny vurdering av den delvise handelsavtalen som er inngått mellom USA og Kina. Uaktuelt, sier president Trump.

Lasteskip ved den internasjonale havnen Virginia International Gateway terminal i Norfolk Virginia. Kilder tett på den kinesiske regjeringen snakker om å reforhandle avtale med USA, men Trump avfeier enhver mulighet for det.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Enkelte rådgivere i Kina har foreslått muligheten for å annullere den inngåtte avtalen og forhandle fram en ny med større fordeler for kineserne, skriver den engelskspråklige kinesiske avisen Global Times.

Avisen siterer kilder tett på den kinesiske regjeringen. Global Times er ikke noe offisielt partiorgan, men det som meldes der antas å reflektere den kinesiske regjeringens vurderinger.

USAs president Donald Trump gjorde det mandag helt klart at Kina bare kan glemme å reforhandle avtalen fra januar.

– Det er jeg ikke interessert i. Ikke det minste lille grann, sa Trump under pressemøtet i Rosehagen ved Det hvite hus.

Les også

Staten kan kanskje bidra, men det er bilindustrien som må løfte Kongsberg Automotive

Kina har i avtalen gått med på å kjøpe varer og tjenester fra USA for minst 200 milliarder dollar, mens USA skal trappe ned tollen på kinesiske varer. Vedvarende amerikanske angrep på Kinas handlemåte i forbindelse med coronaviruspandemien har imidlertid ført til en «tsunami av sinne» på kinesisk side, ifølge Global Times.

Trump har blant annet truet med straffetoll, han har anklaget Kina for å ha skjult og holdt tilbake informasjon, insinuert at Kina har produsert, spredt og plantet coronaviruset med vilje og bedt pressen stille kritiske spørsmål til Kina, ikke til ham.

Presidenten anklager også Kina for at viruset har spredt seg over hele verden og for den globale økonomiske krisen som har fulgt.

Tonen var ganske annerledes da Trump 21. januar sa at USAs forhold til Kina trolig aldri hadde vært bedre. I en rekke Twitter-meldinger i slutten av januar og februar, omtalt blant annet i Politico, hyllet Trump også Kinas håndtering av coronaviruset, åpenheten, handlekraften og samarbeidet med USA.

Publisert: