Jeff Bezos' ekskone donerer bort milliarder av formuen

Jeff Bezos, Amazon-grunnlegger og verdens rikeste mann, har blitt kritisert for å ikke donere bort nok. Hans tidligere kone MacKenzie varsler at hun i første omgang vil gi bort 1,7 milliarder dollar til veldedighet.

MacKenzie Scott var tidligere gift med Amazon-grunnlegger Jeff Bezos.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

MacKenzie Scott varslet denne uken at hun vil donere 1,7 milliarder dollar, tilsvarende 15,47 milliarder kroner med dagens valutakurs, til veldedighet.

Pengene skal gå til organisasjoner som jobber med blant annet likestilling, klima og rasediskriminering. 116 organisasjoner vil motta støtte fra henne.

Amazon-sjefens ekskone meldte nyheten først gjennom en twittermelding og på egen blogg. Saken er omtalt av flere utenlandske medier.

Hun har fra før blitt med i nettverket «Giving Pledge», som består av milliardærer som forplikter seg til å donere over halvparten av formuen sin. Det ble starten av Bill og Melinda Gates, samt Warren Buffet, i 2010.

Også milliardær Kjell Inge Røkke og ekskona Anne Grete Eidsvig har skrevet under på «Giving Pledge». Det samme har Oljefondets nye sjef, hedgefondmilliardæren Nicolai Tangen, sammen med sin kone.

Jeff Bezos er ifølge Bloomberg verdens rikeste person med en formue på rundt 188 milliarder dollar.

Skilsmisse

Januar 2019 sprakk nyheten om at Jeff Bezos, toppsjef og gründer av den amerikanske teknologigiganten Amazon, og hans daværende kone MacKenzie ville ta ut skilsmisse.

Hun har for øvrig byttet etternavn fra Bezos til Scott, som ifølge Business Insider var hennes pikenavn.

MacKenzie Scott fikk med seg en aksjepost i Amazon i forbindelse med skilsmissen. Aksjene var den gang verdt 35,6 milliarder dollar, noe som med dagens valutakurs tilsvarer nærmere 324 milliarder norske kroner.

Oljefondet har tjent 170 mrd. kr på amerikanske teknologiganter – hittil i år

Verdens rikeste

Amazon-eventyret har gjort Bezos til verdens rikeste person – og i løpet av året har formuen vokst kraftig. Bare siden nyttår er formuen opp med hele 72,6 milliarder dollar, tilsvarende 660 milliarder norske kroner, ifølge Bloomberg.

Formuen er beregnet til rundt 188 milliarder dollar, noe som tilsvarer svimlende 1.701 milliarder norske kroner.

Det meste er imidlertid bundet i aksjer – og verdiene ville typisk kunne falle kraftig om gründeren begynner å selge. Selskapet betaler ikke ut utbytte til aksjonærene.

Amazon med kraftig coronavekstSlik tjente Equinors tradere milliarder fra hjemmekontor
Publisert: