Mohn tar ut 7 milliarder i utbytte

Investeringsesselskapet Wimoh AS, som eies av Trond Mohn og søsteren Marit Westlake Mohn tar ut et utbytte på nesten syv milliarder kroner.

Publisert Publisert

KAN DELE: Trond Mohn har tatt ut syv milliarder i utbytte.

  • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Det var i Wimoh AS at Mohn-familiens penger havnet etter salget av Frank Mohn-konsernet i fjor. Salget av pumpekonsernet til svenske Alfa Laval ga familien en gevinst på nesten 13 milliarder kroner.

Over fire milliarder av det som deles ut i utbytte vil likevel havne hos Frederik Mohns selskap Perestroika. I desember i fjor ble nemlig Tronds sønn, kjøpt ut av familiens investeringsselskap. Før dette salget eide Frederik 32,2 prosent av Wimoh AS. Nå er det Trond Mohn og søsteren Marit Westlake Mohn som kontrollerer Wimoh AS gjennom hendholdsvis 70,5 prosent og 29,5 prosent av aksjene.

Mye utbytte

Wimoh nådde et årsreultat i fjor på 13,1 milliarder kroner. I disponeringen av dette overskuddet går 6,834 milliarder til utbytte, hvor det meste tilslutt havner hos Frederik, som nå er helt ute av familieselskapet.

Les også: Lover å gi bort mer penger.

Av det øvrige overskuddet ble en milliard kroner avgitt som gave til Bergens-forskning i desember i fjor, og 5,3 milliarder vil bli overført som egenkapital til selskapet.

Sønnen overrasket

Med dette utbytte og den nye eierfordelingen av Wimoh AS, har en lang familiestrid funnet sin løsning. Hele feiden startet med at Frederik Mohn på slutten av et styremøte i november 2012 opplyste at han ville trekke seg som konsernsjef for Frank Mohn-konsernet. Meldingen kom like overraskende på faren som på resten av styret.

Les også : — Jeg vil bygge noe varig

Frederik sa senere at dette kun var ment midlertidig, men faren som bare to år tidligere hadde overlatt roret til sønnen, så dette helt annerledes.

Far slo tilbake

Den neste overraskelsen stod Trond for, da han solgte hele pumpekonsernet til svenskene for 13 milliarder uten å informere sønnen, som var nest største eier. Frederik reagerte med sinne og følte seg lurt. Han gikk offentlig ut med sterk kritikk av faren og vurderte rettslige skritt for å prøve og få stanset salget.

I desember i fjor sendte Mohn familien ut en pressemelding hvor hvor det het at: «i lys av at hovedvirksomheten er solgt har aksjonærne funnet at det ikke lenger er naturlig å opprettholde den tidligere aksjonærstrukturen med et felles investeringsselskap».

Mer gaver?

Da Frederik Mohn ble kjøpt ut av Wimoh desember i fjor gjorde Trond Mohn det klart at han har tenkt i å gi svært mye av pengene sine vekk.

— Det å være giver i Bergen er helt fantastisk. Vi har en by hvor folk setter stor pris på å få, og de gir uttrykk for det, sa milliardæren til BT den gang.

Han understreket at han aldri har gitt gaver med føringer.

-Dersom man gir uten føringer, blir forpliktelsen på mottaker større. Da får man bedre utnyttelse av det som gis, uttalte Mohn til BT i desember i fjor.

Med det solide utbytte fra Wimoh ligger tingene enda bedre til rette for nye gaver fra Bergens rikeste.

Publisert
BT anbefaler

Brann må på trener­jakt: Disse profilene er ledige på markedet

Her er 25 trenere som kan være aktuelle for Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. – Noe må ha skjedd på turen, og det skal etterforskes

  2. – Det har kome store steinar på størrelse med små personbilar frå høgt oppe i fjellsida

  3. Smitten: Stigende trend for første gang på fire måneder

  4. – Hva er det vi holder på med? La gutta jobbe!

  5. Smittealarm på nytt cruiseskip

  6. «Eg er i Sivilforsvaret. Eg håpar Noreg aldri treng hjelpa mi i ei krise.»