EU fryser midlene til Chelsea-eier Abramovitsj

EUs nye runde med sanksjoner rammer flere russisk milliardærer, oligarker, forretningsmenn og Putin-vennlige journalister. Det bekrefter EU tirsdag kveld.

Den russiske oligarken Roman Abramovitsj er allerede sanksjonert av Storbritannia.
 • Truls Lier
 • Ada Lea
Publisert Publisert

15 russiske oligarker og næringslivstopper er ført opp på EUs svarteliste i forbindelse med den fjerde pakken med sanksjoner, som ble offentliggjort tirsdag kveld.

EU følger dermed etter Storbritannia, som forrige uke frøs eiendelene til Abramovitsj i landet.

De britiske sanksjonene gjorde at den russiske milliardæren ikke fikk solgt den engelske fotballklubben Chelsea, slik han hadde planlagt. Chelsea kan fortsatt selges dersom klubben søker om en spesiell lisens og ingen av inntektene kommer Roman Abramovitsj til gode, skrev VG før helgen.

Formuen til Abramovitsj anslås til 12,3 milliarder dollar av Reuters. Forbes’ realtidsestimat anslår formuen til 7,2 milliarder dollar.

Han er største eier i Evraz, som er Russlands største stålprodusent. I tillegg har Abramovitsj eierskap i verdens største produsent av raffinert nikkel, Norilsk Nicklel.

EU skriver at Abramovitsj har opprettholdt svært gode relasjoner med president Vladimir Putin, noe som har hjulpet ham til å opprettholde sin formue.

Se hele listen over de nye sanksjonerte under:

Yandex og Magnitogorsk sjefer på listen

Yandex-sjef Tigran Khudaverdyan er også blant de nye sanksjonerte. Yandex er et av de fremste teknologiselskapene i Russland og har bidratt til å skjule informasjon om Ukraina-krigen for russere, ifølge EU.

Videre skriver EU at Khudaverdyan deltok på et møte med oligarker og president Vladimir Putin, den 24. februar, for å diskutere de vestlige sanksjonene mot Russland. Dette viser, ifølge EU, at Yandex-sjefen er en del av Putins indre krets.

Yandex eier også taxiselskapet Yango.

Yandex-sjef Tigran Khudaverdyan sammen med president Vladimir Putin, september 2017.

Viktor Rashnikov, som eier Magnitogorsk Iron & Steel, Russlands største stålprodusent, er også lagt til på listen. Magnitogorsk Iron & Steel er en av Russlands største skattebetalere, ifølge EU. Skattetrykket på selskapet har økt i det siste, noe som har resultert i betydelig høyere inntekter til det russiske statsbudsjettet.

EU stanser også import av stålprodukter verdt 3,3 milliarder euro.

Slik har russiske oligarker inntatt den franske rivieraen

Forbyr eksport av luksusvarer

Den fjerde pakken med sanksjoner fra EU ble annonsert tirsdag formiddag. I tillegg til at flere russiske oligarker og næringslivstopper får midlene sine fryst, er sanksjonene rettet mot blant annet militærindustrien, stålindustrien og energisektoren.

Det er også innført forbud mot å eksportere luksusvarer som dyre biler og smykker fra EU, for å ramme den russiske eliten.

EU og Verdens handelsorganisasjon (WTO) er også enige om at russiske varer ikke lenger skal ha de samme fordelene som Russland hittil har nytt godt av i WTO-samarbeidet.

Storbritannia innførte også lignende sanksjoner mot Russland tirsdag.

Publisert
 1. Roman Abramovitsj
 2. EU
 3. Russland
BT anbefaler

– Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

Onsdag lanseres Uber i Bergen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Far (64) og datter (32) omkom i trafikkulykke i Halden

 2. – Bergen er superkult. Vi er spente på mottakelsen.

 3. – Ikke still disse spørsmålene til barnet ditt

 4. Vegvesenet: Aurland-Hol åpner tidligst klokken 15.00 etter ras

 5. Etter en kamp smalt det for Branns fysiske trener. – Jeg satt bare og gråt.

 6. Disse meglerne håver inn summer andre bare kan fable om