Dyrere å leie bolig: – Den giftige cocktailen er blitt enda giftigere

Gjennomsnittsprisen for å leie bolig i Norge oversteg 10.000 kroner i fjerde kvartal i 2021.

Det blir stadig dyrere å leie bolig i Norge.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Leieprisene for fjerde kvartal i 2021 økte med 4,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2020. Det viser Husleie.no sin ferskeste husleieindeks.

Husleie.no er en utleieplattform hvor utleiere kan administrere leieforhold gjennom hele løpet, fra annonsering til innkreving av husleie og senere utflytting.

Gjennomsnittsprisen for en leid bolig var i fjerde kvartal 10.554 kroner per måned. Det er en oppgang fra 9044 kroner i samme periode i 2020.

«Giftig cocktail» presser prisene opp

Kjetil J. Olsen, daglig leder i utleieplattformen, uttalte før valget i høst at han fryktet en «giftig cocktail» av blant annet økt formuesskatt og økning i verdifastsettelsen av sekundærboliger, samt at utsikter til høyere renter ville gi økte leiepriser.

– Nå som vi vet svaret, ser vi at nettopp dette har skjedd, sier Olsen og legger til:

– Når vi skal oppsummere siste kvartal 2021, ser vi at den giftige cocktailen er blitt enda giftigere. Boligmarkedet har steget kraftig, renten er satt opp og vi har svært høye strømpriser. Alt dette er med på å drive leieprisene til himmels.

Rundt én million mennesker og rundt 560.000 norske husholdninger bor i en leid bolig i Norge. Det tilsvarer 23,2 prosent av alle norske husholdninger, ifølge tall fra SSB.

Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no

Øker mest i byene

Det er særlig i de største byene at folk må grave stadig dypere for å få råd til å leie bolig.

I Oslo var snittprisen i fjerde kvartal i 2021 på 13.336 kroner per måned, som var en oppgang på 3,4 prosent fra året før.

Trondheim hadde en prisoppgang på 14,51 prosent i samme periode, mens den i Bergen steg med 5,8 prosent. I disse byene var leieprisene henholdsvis på 11.046 kroner og 10.602 kroner i snitt i fjerde kvartal.

I Stavanger/Sandnes var veksten på 10,53 prosent sammenlignet med 2020. Gjennomsnittsprisen landet på 11.646 kroner i 2021.

Drammen og Ålesund opplevde derimot ikke noen stor leieprisvekst, med henholdsvis oppgang på 0,2 prosent og 2,4 prosent fra året før.

Les også

Utleieprisene i storbyene stiger: – Markedet er tilbake

Færre utleieboliger

Siri Anne Bernum Halck, regionleder i Utleiemegleren, sier det er flere faktorer som driver leieprisene oppover.

– Det vi opplevde spesielt i siste kvartal, etter at samfunnet hadde åpnet mer opp igjen, var at det kom mange arbeidsinnvandrere til landet som ønsket å leie bolig. Når det i tillegg er få boliger på markedet, presses prisene oppover, sier hun.

Ifølge Uleiemegleren var det nærmere 30 prosent færre utleieboliger på markedet i desember 2021 sammenlignet med samme tid året før.

Bernum Halck forteller at leiemarkedet har vært jevnt og stabilt høyt for både inn- og utleie gjennom hele høsten og vinteren.

– Flere av kontorene våre har slått rekorder i antall boliger de har leid ut, legger hun til.

Siri Anne Bernum Halck, regionsjef i Utleiemegleren.

Olsen i Husleie.no peker på at også restriksjoner og mer tid hjemme har påvirket markedet.

– Mange har vært i isolasjon og på hjemmekontor, og vi ser at dette er med på å gi økt etterspørsel etter større leiligheter. Tendensen ser vi i nær sagt alle byer over hele landet, sier han.

Strømprisene har vært skyhøye hele høsten og vinteren, og har bidratt til saftige innhugg i folks lommebøker. Utleiemegleren har derimot ikke inntrykk av at strømprisene har påvirket utleiemarkedet i stor grad.

– Foreløpig har vi ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger på at strømprisene har hatt stor innvirkning på leieprisene, men boliger med inkludert oppvarming og strøm har blitt enda mer attraktive. Selvfølgelig kan dette endre seg utover vinteren, så vi følger med på utviklingen, sier Bernum Halck.

Dersom mangelen på utleieboliger vedvarer, tror hun at leieprisene kan øke ytterligere. Konsumprisindeksen vil også med stor sannsynlighet kunne påvirke leieprisene fremover, legger Bernum Halck til.

Publisert: