Kan få 1,1 milliarder for lakseaksjer: – Budet reflekterer ikke verdiene

Norway Royal Salmon bykser kraftig etter et forbedret bud på oppdretteren, men storeierne er avventende. – Lov å håpe på et rivaliserende bud, sier Farsund-investor Endre Glastad.

HÅPER PÅ HØYERE BUD: Endre Glastad og familien kan få 1,1 milliarder for sine Norway Royal Salmon-aksjer, men sitter foreløpig på gjerdet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Norway Royal Salmon (NRS) er børsvinner med en oppgang på over 15 prosent torsdag, etter at storeier og konkurrent NTS har økt budet på selskapet fra 209 til 240 kroner per aksje.

Det forbedrede budet priser NRS til nær 10,5 milliarder kroner, og ligger drøye fire prosent under aksjens historiske toppnotering fra juli i fjor.

Endre Glastad, som eier 10,3 prosent av selskapet gjennom Norway Fresh, har dermed mulighet til å selge sine aksjer for nær 1,1 milliarder kroner.

Det vil i så fall være ren gevinst, etter at hele den opprinnelige investeringen er tilbakebetalt gjennom utbytter de siste årene.

Farsund-investoren lar seg imidlertid ikke imponere over betalingsviljen.

– Jeg synes ikke budet reflekterer verdiene i selskapet, men vi har ikke fattet noen endelig beslutning om vi skal akseptere eller ikke. Vi følger styrets råd om å avvente til siste dag i budperioden, sier Glastad til E24.

– Tror du det kommer et rivaliserende bud?

– Det aner jeg ikke, men det er lov å håpe, sier Glastad.

Kursgraf
Les også

NTS øker budet på Norway Royal Salmon

Tviler på konkurrerende bud

At flere skal slenge seg på i kampen om NRS er usannsynlig, ifølge sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

– Både fordi prisen begynner å bli ganske fair, men kanskje vel så mye fordi NTS nå kontrollerer nesten 40 prosent, og da blir det vanskelig for en annen aktør å få kontroll i selskapet, sier Kjølås Johannessen til E24.

– PRISEN BEGYNNER Å BLI FAIR: Sjømatanalytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.

Han trekker frem de mest aktuelle rivalene som Salmar eller Mowi, siden disse har aksjer med høyest verdsettelse, og dermed størst kapasitet til å strekke seg i en budrunde.

– Lerøy og Cermaq er jo også potensielle kandidater, men som sagt så tror jeg ikke det vil skje, sier Johannessen.

Sitter på gjerdet

Etter å ha rådet aksjonærene i NRS til å avvise det første budet fra NTS på 209 kroner, uttaler NRS-styret onsdag morgen at det vil «evaluere det reviderte budet i samarbeid med sine rådgivere og komme med en uttalelse om budet etter hvert».

Samtidig slås det fas at evalueringen av strategiske muligheter som ble kunngjort 21. juli, vil fortsette.

Aksjonærene oppfordres til uansett ikke å akseptere det reviderte tilbudet før helt til slutt i den forlengede tilbudsperioden, som er 26. august.

– At det nye budet i større grad reflekterer verdiene i selskapet enn det forrige, tror jeg vi alle kan være enige om. Så har vi god tid til å bestemme oss før den 26. august, sier Eva Marie Kristoffersen til E24.

Les også

Lakseverdier for opp mot 140 mrd. utenfor børs: – Vil ikke sitte i Monaco og telle penger

VURDERER BUDET: Eva Marie Kristoffersen, vara-styreleder i NRS.

Hun er vara-styreleder i NRS, og leder evalueringen av budet som følge av at styreleder Helge Gåsø er inhabil gitt sin sentrale rolle i budgiver NTS.

Kristoffersen er også største eier og daglig leder i sjømatselskapet Egil Kristoffersen og Sønner, som er tredje største eier i NRS med 10,5 prosent av aksjene.

Dermed kan hun og familien også potensielt innkassere et milliardbeløp i løpet av de neste ukene.

– Akkurat nå har jeg ferie, så denne saken blir ikke prioritert med det første, sier Kristoffersen.

Les også

NTS ombestemmer og vil kjøpe Norway Royal Salmon likevel

Har 36,9 prosent

På Sørlandet sitter det lille oppdrettsselskapet Hellesund Fiskeoppdrett med 3,9 prosent av aksjene i NRS, og er dermed femte største eier.

Det forbedrede budet priser aksjene til 408 millioner, mer enn tre ganger nivået på selskapets bokførte egenkapital ved utgangen av 2020.

– Man vurderer jo alltid om man skal selge sine aksjer eller ikke, men jeg har god til å tenke meg om, og har ikke tatt noen beslutning i saken, sier daglig leder og hovedeier Karl Olaf Jørgensen i Hellesund Fiskeoppdrett til E24.

Oppdrettsgründeren har eierinteresser i flere selskaper i næringen, og har bygget opp en formue på 1,1 milliarder kroner, ifølge tidsskriftet Kapital.

– Er du skuffet over at budet fortsatt ligger under aksjens toppnotering fra i fjor?

– Er ikke poenget med slike prosesser at man holder det gående til man finner et nivå der kjøper er villig til å betale og selger er villig til å selge, spør Jørgensen.

NTS har allerede mottatt aksepter for 36,9 prosent av utestående aksjer i NRS.

Dette er i hovedsak aksjer som allerede eies direkte eller indirekte av NTS og dets hovedeier Helge Gåsø.

Publisert: