Den svenske bedriften Scandstick inviterte alle ansatte på middag, bortsett fra de som var medlemmer i fagforeningen. Dermed krever fagforeningen IF Metall arbeidsgiveren for 20 000 kroner til hver og en av de som ikke fikk være med på biffrestaurant.

Invitasjonen skapte bekymring blant de fagorganiserte, som trodde dette kunne bety at de mistet rettigheter også i andre sammenhenger, skriver E24.se og viser til det svenske fagtidsskriftet Lag & Avtal.

Store krav

Nå går de fagorganiserte i IF Metall til sak og vil ifølge papirer innsendt til den lokale arbeidsretten ha 50000 svenske kroner i erstatning for egen del, samt erstatning på 20000 kroner til hver og en av sine ansatte medlemmer.

Ifølge IF Metalls forbundsadvokat, Darko Davidovic, kan det hele skyldes at metallarbeiderklubben tidligere hadde servert mat på et klubbmøte.

Dermed reagerte både ledelsen og de ikke-organiserte og mente at de hadde falt ut av det gode selskap.

Skylder på misunnelse

Ifølge den svenske avisen Helsingborg Dagblad, bekrefter Scandstick-sjef Stig-Inge Fredin at han hadde gitt klarsignal om en middag, men at han ikke ante hvor mange som skulle være med.

Han mente ifølge avisen at hele historien er et uttrykk for det han kaller den svenske misunnelsen.

Scandstick har 50 ansatte og produserer materiell til etikettindustrien.