Statoil er i samtaler med den russiske oljegiganten Lukoil for å selge sin andel av det irakiske oljefeltet West Qurna 2. Det bekrefter Statoils informasjonsavdelingen overfor Aftenposten.no.

— Jeg kan bekrefte at denne prosessen pågår, men ønsker ikke å kommentere den ytterligere. Vi vil komme tilbake mer mer informasjon når prosessen er konkludert, sier pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Oljefeltet er eid av Statoil, Lukoil og det irakiske statlige oljeselskapet i fellesskap. Statoils andel er på 18,75 prosent

Blir først ut

Om salget blir gjennomført vil det norske oljeselskapet blir det første som selger seg ut fra en irakisk oljefeltsavtale, ifølge AP.

Bård Glad Pedersen sier at årsaken til avgjørelsen kommer som følge av en evaluering av selskapets eierportefølje.

- Vi har en stor og attraktiv prosjektportefølje, og alle prosjekter må konkurrere mot andre muligheter vi har. Disse må møte våre lønnsomhetskritierier, sier Glad Pedersen.

Iraks oljedepartemetnet tar beslutningen med knusende ro.

— Vi har ingen problemer med dette, så lenge det andre selskapet fortsetter arbeidet som planlagt og oppfyller sine forpliktelser, sier Sabah al-Saidi i departementets lisens- og kontraktavdeling til AP.

Ikke undertegnet

Nyhetsbyrået melder at kontraktene fremdeles ikke er undertegnet.

Statoil har vært inne på eiersiden på Qurna-feltet siden 2009. Aftenposten skrev for én måned siden at selskapet har møtt på utfordringer med alt fra byråkrati og sikkerhet, men den gang ønsket ikke Statoils pressetalsmann å kommentere det han omtalte som «spekulasjoner» knytet til et eventuelt salg.

I tillegg har en tidligere produksjonssjef i Statoil advart mot selskapets tilstedeværelse i det krigsherjede landet, og påpekt at det kan føre til en «sosial og miljømessig katastrofe.

Statoil vil ikke gå med på at sikkerhetssituasjonen er årsaken til at de nå forlater landet.

— Irak er selvsagt et område hvor man må iverksette tiltak for å operere trygt, og det har vi gjort. I dette tilfellet dreier det seg om hvilke muligheter vi har ellers i vår prosjektportefølje, sier Glad Pedersen.