• Heslig, mener studentene. - Feil bruk av leiligheten, mener driftsansvarlig.

I juli hadde BI-studenten Sigurd Berg Pedersen fått nok av smådyr og sopp etter å ha bodd et drøyt år på Falkenborg Studentby i Trondheim.

— Vi gjorde det vi kunne. Vasket, ryddet og kastet søppel. Vi luftet så ofte som mulig for å holde luftfuktigheten lav, slik at dyrene ikke skulle trives. Men det var umulig. Skaden var gjort før vi flyttet inn, forteller Sigurd Berg Pedersen til adressa.no.

Han la spesielt merke til smådyrene som kom ut fra veggen som skilte rommet hans fra badet.

— De var veldig heslige - små, ålete insekter som kryper rundt på bakken. Det var ikke så lett å ta knekken på dem heller. De kom seg inn overalt.Nå mener Berg Pedersen utleierne av Falkenborg Studentby må ta mer ansvar for vedlikeholdet av leiligheter med vannskader, sopp og smådyr.

Sølvkre

— Det er ikke særlig tvil om at dette er sølvkre. Finner man disse dyrene, er det gjerne et tegn på fuktskade, forteller forsker Anders Aak ved Folkehelseinstituttet.

Les mer om sølvkre på Folkehelseinstituttet sine nettsider.

Berg Pedersen bodde sammen med tre andre studenter, deriblant Frank Høstmark. Han mener inneklimaet i leiligheten deres var dårlig.— Luften i leiligheten vår virket innestengt, selv om det var endel gjennomtrekk. Jeg merket en forskjell på å være der og hjemme. Jeg våknet opp veldig sliten på Falkenborg, mens jeg var mye mer opplagt hjemme, forteller Høstmark.

- Feil bruk

Falkenborg eiendom AS eide Falkenborg Studentby frem til den nylig ble solgt. Karl Johan Kopreitan var kontaktperson for den tidligere eieren.

— Tidligere eier ønsker ikke å uttale seg i saken. Eiendommen er solgt, og det er ikke riktig å uttale seg så lenge man ikke har et eierskap, sier Kopreitan.

Likevel mener han det er beboerne som har skylden for fukt og sopp i leiligheten.

— Dette er ikke en type sopp som har med bygningsstrukturen å gjøre. Den er relatert til bruken av bygget. Leiligheten så ut som et «bombet horehus» da de skulle flytte ut, sier Kopreitan og poengterer at han sier dette på bakgrunn av opplysninger fra driftspersonellet.Dette reager Sigurd Berg Pedersen kraftig på.

— Det var da vi flyttet inn at det så ut som det hadde vært krig inne i leiligheten. Vi vasket ut. Så fikk vi en telefon om at vi måtte vaske bedre på noen steder, som bak et kjøleskap, på noen lister og kjøkkenfronter. Vi gjorde det, og da så det så bra ut at jeg kunne vurdert å flytte inn igjen, sier den utflyttede studenten.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook

Vasket og malt

Driftsansvarlig Geir Arne Røstad mener soppen og de små dyrene skyldes feil bruk av leiligheten.

— Hvis man lukker lufteventilen og slår av ovnen, blir det ingen ventilasjon, og den fuktige luften forsvinner ikke.

Student Frank Høstmark tilbakeviser at de stengte ventilen på badet.

— Det kan jeg ikke forstå. Den sto alltid åpen hos oss.

Driftslederen mener også at slurv med renhold fører til at sølvkre trives.

— Hvis man ikke er nøye med renholdet, finner de mat. De spiser fett og stivelse.

Han forteller at de fortløpende fjerner muggsopp der det oppstår.

— Nå har vi vasket med soppdrepende middel og malt over på mange bad, inkludert badet i denne leiligheten.

- Vil gjennomgå leilighetene

Stiftstaden utleie AS er fra i høst av forvalter av Falkenborg Studentby.

Daglig leder Egil Tegnander er klar over at standarden ikke er bra i alle leilighetene.

— Vi har sett på noen av dem og ser at det er veldig variabelt. Noen er veldig flotte, mens andre trenger oppussing. Vi kommer til å gå gjennom standarden på hver enkelt leilighet og sette oss ned for å se hva vi gjøre.

Han forteller at de vil utarbeide et skriv til alle beboerne om inneklima, spesielt med tanke på muggsopp.