Da Republikanernes presidentkandidat nylig dro til Europa en svipptur, unngikk han Italia. Og med god grunn, skriver finansnettstedet Bloomberg.

Mitt Romney er ifølge nettstedet som «persona non grata» å regne etter å ha vært innvolvert i en privatiseringsskandale for 12 år siden.

Da satt Romney som administrerende direktør i Bain Capital, som inngikk i en gruppe som kjøpte et telefonkatalogselskap fra den italienske regjeringen. To år senere solgte selskapet det for 25 ganger mer enn det betalte for det.

Siden selskapet kanaliserte inntjeningen fra storavtalen gjennom datterselskaper i Luxemburg, slapp det unna beskatning til Italia.

I dag har Italias største telefonselskap, som kjøpte selskapet fra Bain Capital rett før telekom-boblen sprakk, en lavere markedsverdi enn det selskapet opprinnelig betalte for å overta.

Skal ha tjent 200-300 millioner kroner

Saken har skapt intens debatt i Italia, og mange hevder at investorene tjente seg søkkrike på bekostning av italienske skattebetalere. Saken har kastet av seg tre bøker og utallige rettssaker, uten at selskapet Romney ledet så langt har blitt tiltalt for skatteunndragelse.

— Dette er et mørkt kapittel i Italias privatiseringshistorie, en historie som har såret italienerne dypt, sa Bernardo Bortolotti, økonomiprofessor ved universitetet i Torino og tidligere rådgiver for det italienske finansdepartementet. - Det var en tabbe fra start, ødelagt av mangel på gjennomsiktighet og bruk av penger fra utenfor Italia.

Romney skal personlig ha tjent mellom 50 og 60 millioner dollar (297 -357 millioner kroner) på salget - og var en av de mest innbringende i hans karriere.

Ødelagt image i Italia

Skattesaken kan ødelegge presidentkandidatens image i Italia, ifølge strategiprofessor Carlo Alberto Carnevale-Maffè ved Bocconi-universitetet i Milano.

- I den italienske opinionen er det alltid en underliggende tanke om at politikerne bare tjener sine egne, og ikke samfunnets, interesser. Mange vil se Romney i dette lyset, og dette vil bli tolket som veldig kynisk.

Romney er under økende press hjemme for å komme med mer detaljer om hans sveitsiske bankkonto og hvorfor han har plassert over en million dollar i skatteparadiser som Bermuda og Cayman-øyene.Samtidig står saken som Romney var innvolvert i igjen som et åpent sår når italienerne nå sliter med å overtale investorer om at landet vil klare å tilbakebetale Europas nest største gjeld uten å måtte be om finansiell hjelp. Saken ligger som et mørkt teppe over peninsulastaten idet den skal i gang med en ny privatiseringsrunde i håp om å få inn 10 milliarder euro.

Tirsdag kom beskjeden om at Italias økonomi har krympet med 0,7 prosent fra april til juni sammenlignet med årets første kvartal.

— En suksesshistorie

— Denne skandalen var en feil italienere håper ikke vil repetere seg, sa senator i det italienske parlamentet, Elio Lannutti.

I mellomtiden avviser Romney at det stinker av avtalen han gjorde for 12 år siden.

— Mitt Romney forvandlet sammen med et nytt lederskap dette selskapet til å bli en formidabel suksess, sa Michele Davis, talskvinne for Romneys presidentkampanje. - Mitt Romney vil bli president for å sette den kunnskapen ut i livet på nytt, sa hun.

Selskapet Bain Capital avviser at selskapet har snytt på skatten.

— Vi var i full overensstemmelse med skatteregler i Italia, Europa og USA. Å investere over grensene sørget for at investorene ikke ville bli utsatt for urettferdig dobbelbeskatning. Dette førte hverken til skatteunndragelse- eller reduksjon, skriver selskapet til nyhetskanalen.