En vårdag i 2010 ble en Oslo-kvinne frastjålet lommeboken. Med kvinnens førerkort, master— og visakort fikk tyven enkelt tilgang til kvinnens personopplysninger - og stjal like godt kvinnens identitet.

Tre måneder senere fikk hun vite at noen hadde handlet varer i hennes navn, på kreditt, hos Apple-avdelingen i en Lefdal-butikk og IKEA på Furuset.

Førerkortet ble senere funnet i Tøyenparken i Oslo, mens kvinnens Mastercard dukket opp på en adresse på Jessheim. Andre spor hadde ikke politiet.

Ville bytte inn kjøkkenet

Men så. 1. desember samme år dukket en mann i slutten av 40-årene opp i byttedisken hos møbelgiganten på Furuset. Med trillevognen full av et umontert, flatpakket IKEA-kjøkken krevde han pengene tilbake, fordi det var for stort til hans eget kjøkken.

Kontanter ble det derimot ikke, siden IKEA raskt sjekket ut at kjøkkenet var kjøpt på en IKEA-konto, opprettet i den ID-frastjålede kvinnens navn.

Mannen skiftet da mening og ville ta med seg kjøkkenet tilbake, for å anmelde personen som angivelig hadde solgt ham kjøkkenet - for svindel.

Forklaringsproblemer

Da politiet kom til stedet fikk mannen forklaringsproblemer. Først hadde han kjøpt kjøkkenet på Finn.no, deretter hevdet han at han fikk det levert av en dame som han hadde møtt på uteserveringen "Dasslokket" ved Stortinget. En tredje forklaring var at han hadde hentet innredningen på Holmlia.

Da saken kom opp for Oslo Tingrett i forrige uke, var retten overbevist om at tiltalte var klar over at kjøkkenet var urettmessig kjøpt med en annen persons IKEA-kort og belastet kvinnens konto. Og at mannen ved å reise til IKEA for å forsøke å få penger i bytte mot kjøkkenet, utsatte både møbelforretningen og kortselskapet for svindel - og skal dømmes for det.

I tillegg ble mannen dømt for oppbevaring og salg av narkotika, besittelse av flere bank- og kredittkort som ikke tilhørte ham, samt for å ha kjørt bil uten førerkort, men med promille.

Mannen, som nå er 51 år, må i fengsel og sone straffen på ett år og fire måneder, samt at han må betale 10.000 kroner i bot til statskassen.