Fant gull på første forsøk

Nordic Mining traff blink på første forsøk. Fjellet overfor Reinfjord i Troms inneholder gull, palladium og platina, samt nikkel, kobolt og kobber.

Publisert Publisert
  • Redaksjon
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Gruveselskapet har hatt store forventninger til nye områder på grensen mellom Troms og Finnmark.

De hadde ikke tid til å vente på Norges geologiske undersøkelse, NGU, og foretok selv de geofysiske målingene som fortalte at Reinfjorden hadde spennende geologi.

For en knapp måned siden startet de prøveboringer 600 meter over havet, og nå foreligger et foreløpig resultat.

- Dette er et veldig godt funn, og vi har store forventninger til de videre analysene som nå pågår hos eksperter i Finland, sier geolog og utforskningsleder Mona Schanche i Nordic Mining.

De foreløpige analysene viser at det i et ca. to meter tykt lag er gull, der tettheten var ca. 0,87 gram pr./pr. tonn fjell. Videre er det funnet områder med ca. 0,4 prosent nikkel, 0,17 prosent kobber og 0,02 prosent kobolt.

Lønnsomt

- Andre steder i verden, blant annet i Canada og Finland, er det startet lønnsomme gruver med mindre gullinnhold enn dette. I tillegg er her gode muligheter for platina, palladium og kobber, sier Schanche.

Hun lover ingenting, men selskapet planlegger allerede nå de videre prosessene for å få startet kommersiell gruvedrift.

- Vi vet av erfaring at prøveboringene ikke behøver å treffe de rikeste funnene. Dessuten er dette et stort område, som igjen øker muligheten for kommersiell drift, sier hun.

- Voldsomt glad

Ordfører Jan Helge Jensen i Kvænangen stråler, og ser allerede for seg en lønnsom gruve som gir arbeidsplasser, aktivitet og inntekter til kommunen.

Han er innvalgt fra Kystpartiet, som har som mål at det skal være liv og aktivitet langs kysten.

- Jeg blir voldsomt glad over å høre dette. Et slikt funn kan gi uante ringvirkninger for Kvænangen, og vi behøver ny aktivitet her, sier Jensen. Han er klar over at det enda er langt frem til en mulig gruvedrift, men håper at det går rette veien for Nordic Mining.

- Vi er klar over at de har boret i Reinfjorden, og vi regner med at selskapet nå vil orientere oss om sine funn og videre planer, sier Kvænangen-ordføreren som understreker at et gullfunn er mye mer enn kommunen hadde forventet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Olje og mineraler lokker studenter til Nord-Norge

  2. Superutvikling for Oslo Børs