For det er snart slutt for den sjette seddelserien som ble faset ut for ti år siden, og etter 1. november i år har ikke lenger Norges Bank innløsningsplikt for denne utgaven. Det gjelder 50-kronesedler med portrett av Aasmund O. Vinje, 100-kronesedler med portrett av Camilla Collett, 500-kronesedler med portrett av Edvard Grieg og 1000-kronesedler med portrett av Christian Magnus Falsen.

Påminnelse

Norges Bank kjører i disse dager en annonsekampanje for å minne folk om at de kanskje fortsatt kan ha noen av sedlene som snart blir verdiløse. Pengene kan leveres inn hos Norges Bank i Oslo eller bankens depoter, som driftes av NOKAS, i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Enkelte banker tilbyr dette som ekstraservice til sine kunder.

I et av kjellerrommene i Norges Bank destrueres en god del av den sjette utgaven. Drøyt 40 millioner skulle onsdag inn på brettet i det såkalte «kvernerommet» i Norges Bank. Der kan en trygt si at pengene ble svidd av i rasende fart: Først ble sedlene kuttet i småbiter og siden brent.

Sikkerhetsnivå

— Vi trenger fra tid til annen å få en oppgradering av sedlene. Kommer vi med en ny serie, så er det fordi vi har behov for å oppgradere sikkerhetsnivået. Da kan det være at vi lager et mer avansert vannmerke eller at vi har holografiske elementer eller andre løsninger, sier direktør Trond Eklund i Norges Bank til NTB.

Ved destruksjonen av de gamle, utgåtte sedlene foretas også en test som viser om disse er ekte. Ifølge Norges Bank er det sjelden at de under denne prosessen kommer over falske sedler.

— Få falske sedler blir oppdaget her. De fleste av dem kommer inn fra brukerstedene, sier Eklund som understreker at problemet ikke er særlig stort her hjemme. Det er først og fremst de store, internasjonale valutaene som fanger svindlernes oppmerksomhet. (©NTB)