En måned etter at 700 REC-ansatte fikk sparken, permitteres ytterligere 200 ansatte ved fabrikken på Herøya i Grenland.

Dermed stenges 60 prosent av solcelle-fabrikken ned.

Nedskjæringene starter allerede 1. desember og skal være i mål i løpet av første kvartal 2012, heter det i en børsmelding fra selskapet. Årsaken er at prisene på selskapets produkter har falt kraftig i løpet av fjerde kvartal.

— Vi må konstatere at markedene fortsatt er veldig krevende. Vi har hatt et prisfall på våre produkter på 30 prosent siden oktober. Dette skyldes det generelle økonomiske bildet i Europa og USA. Det er store lagre gjennom hele verdikjeden i hele bransjen, og da faller prisene, sier driftsdirektør John Andersen Jr. til Aftenposten.no

Krevende konkurranse

Tirsdagens permisjonsmelding kommer altså en måned etter at selskapet gav 700 av sine 1300 ansatte i Norge sparken.

- Trodde dere at dere hadde ridd stormen med oppsigelsene?

— Vi hadde forventninger til økt etterspørsel i markedet for andre halvår i 2011. Men på grunn av situasjonen i de globale finansmarkedene blir etterspørselen svakere enn antatt, og lagrene bygger seg opp, sier Andersen Jr.

- Snakker vi nå om dumpingpriser?

— Jeg vil ikke konstantere dumpingpriser, men vi konstaterer at mange er villige til å gå langt ned i pris. Også under sine egne produksjonskostnader.

Permitteringene ved Herøya gjør at kun 200 av de 400 ansatte ved fabrikken vil jobbe etter 1. desember. En ny vurdering av markedssituasjonen vil gjøres til våren.

- Er det sannsynlig at de permitterte vil miste jobben på sikt?

— Vi tror det er en rimelig sannsynlighet for at markedet normaliserer seg etter noe tid. Vi stenger produksjonen delvis frem til utgangen av mars, og så gjør vi en ny vurdering på det tidspunktet. Vi mener våre to nyeste fabrikken på Herøya er konkurransedyktige, men slik bildet er i dag er det ikke ansvarlig med full drift, sier Anderson Jr.

Tillitsvalgt tror på bedring

De ansatte ved anlegget på Herøya tar nyhetene med fatning.

— Beslutningen i dag kom ikke spesielt overraskende på oss, med tanke på hvor krevende markedet har vært, sier Tom Nystad, som er tillitsvalgt for ledelse og teknikk.

Han understreker at optimismen fremdeles er til stede, og at de tror på en bedring i løpet av 2012. Flere av konkurrentene til REC er allerede borte, og det handler nå om å være seiglivet i et markedet med svært lav etterspørsel.

— I mellomtiden jobber vi videre med forbedringer for å senke kostnadene og få et bedre produkt. Det er iallefall noe positivt i alt dette, sier Nystad.

- Tror du at produksjonen i Norge vil fortsette?

— Om styret ikke var innstilt på det ville de nok gått for en nedleggelse. At de heller velge å permittere tolker jeg dit hen at styret har tro på at markedet skal bedres neste år, og at vi da er tilbake med et godt produkt til en lav pris, sier Nystad.

Nyhetene om RECs ytterligere kutt gjør at selskapets aksjeverdi ved 09.45-tiden hadde falt med 9,84 prosent. Det siste året har REC falt hele 76 prosent på Oslo Børs.