Stormen Sandy gjør at så vel presidenten Barack Obama som republikanernes Mitt Romney må legge om valgkampen sin.

President Barack Obama tok en pause fra valgkampen søndag og dro hjem til Washington for å ha krisemøte med dem som håndterer forberedelsene til stormen.

Men i stedet for å konkurrere om stemmer i vippestater på østkysten, må de nå trekke inn i landet. Romney har kansellert valgmøter i Virginia og satser på møter i Ohio. Obama drar blant annet til Nevada.Mange frykter at stormen og påfølgende langvarig strømbrudd kan ramme de delstatene der det nå pågår forhåndstemming.

Avhengig av godt oppmøte

Guvernøren i Virginia, Bob McDonnell, sa i går at de ville forlenge perioden for forhåndstemming og at det blir pauser.

I en måling gjort for The Washington Post og offentliggjort søndag, viser at Obama leder med 51 prosent mot 47 prosent i vippestaten Virginia. Dette er en ledelse som er større enn målingens feilmargin.

For Barack Obama er det avgjørende at han klarer å få til en høy valgdeltagelse og ikke minst mobiliserer de gruppene hans står sterkt bant, slik som ungdom, svarte og de såkalte hispanic.

Dette er grupper som vanligvis har en lavere valgdeltagelse enn andre grupper. Redusert mulighet for forhåndstemmegivning, eller andre forstyrrelser på valgdagen, kan derfor redusere fremmøte og det igjen ramme Obama hardest.

På RealClearPolitics gjennomsnitt av de siste målingene på nasjonalt nivå skiller det 0,9 prosentpoeng mellom de to (Obama 46,8 Romney 47,7). Alt ligger an til en meget spennende valgnatt.

Ramme Obama?

Et annet spørsmål er om selve katastrofen får virkning for valget.

Nyhetsbyrået Reuters siterer to professorer Larry Bartels fra Vanderbilt University og Christopher Achen fra Princeton som har undersøkt naturkatastrofers virkning på valg.

Og det er en tendens til å legge skylden på den sittende presidenten og hans parti. Derfor var det trolig viktig for Obama å dra til den sentrale redningssentralen i går.

En dårlig innsats fra føderale myndigheter, slik en så fra Bush-administrasjonen under Katrina, kan bli ille for Obama i valget om en uke.

På den andre siden må Romney være forsiktig, fordi det å politisere en slik katastrofe kan slå tilbake på ham.