Momsen skal opp, arbeidstid og lønninger ned og finansnæringen må tåle en «Robin Hood»-skatt på 0,1 prosent. Det er noen av forslagene som den franske presidenten presenterte da han dukket opp på i alt seks franske TV-kanaler i en time søndag kveld.

Utspillet kommer knapt tre måneder før første runde i presidentvalget og tre dager etter at sosialistenes kandidat François Hollande la fram sitt valgprogram.

– Mange vil nok mene at Sarkozy virker litt desperat, sier universitetslektor Svein Erling Lorås ved Universitetet i Oslo til NTB.

Han mener Sarkozys mange politiske utspill like før valget er preget av at han ligger et godt stykke bak Hollande på meningsmålingene.

– Han ønsker å fremstå som dynamisk, handlekraftig og moderne, samtidig som han forsøker å gi inntrykk av at Hollande er svak, gammeldags og uerfaren, mener Lorås.

Omstridt

Forslaget om å øke momsen vil ikke bare provosere opposisjonen, det er også et forslag som ifølge Lorås er omstridt i Sarkozys eget parti ettersom det oppfattes som usosialt og kan ramme de svakeste. Når Sarkozy samtidig vil senke arbeidsgiveravgiften og få folk til å jobbe deltid mot lavere lønn, risikerer han å bli oppfattet som en leder som forsøker å lempe byrdene ved krisen over på arbeidstagerne.

Selv fremholder Sarkozy at han også vil legge byrder på finansnæringen, og at han med en transaksjonsskatt ønsker å skape et «sjokk», som han håper vil inspirere andre europeiske ledere. Ministre i Sarkozys regjering sier til det franske nyhetsbyrået AFP at presidenten nå forsøker å befeste sitt ry som en modig politiker, som er villig til å gjøre den «skitne» oppryddingen for å redde fransk økonomi fra sammenbrudd.

– Liten betydning

Sarkozy har ennå ikke kunngjort at han stiller som de konservatives kandidat. Men det ville vært nærmest et jordskjelv hvis han plutselig kunngjorde at han ikke søker gjenvalg, ifølge professor i statsvitenskap Raino Malnes ved UiO.

Han tror ikke Sarkozys nye forslag vil påvirke velgerne i særlig grad.

– Det har skjedd lite av betydning på meningsmålingene den siste tiden. Det virker som om velgerlandskapet har frosset fast, i hvert fall når det gjelder støtten til Sarkozy og Hollande, sier Malnes til NTB.

Han mener også at Hollande innkasserte en retorisk seier da han sist torsdag la fram sitt valgprogram.

– Fra å være en konturløs kandidat greide han å fremstå som en skarpskåren sosialistisk kandidat uten å provosere fram uansvarlighetsstempelet, sier Malnes.

Han mener samtidig at programmet var lite nyskapende og fullt av «god gammeldags fransk sosialistisk retorikk».

Sparer penger

At Sarkozy ikke offisielt har kunngjort sitt kandidatur, har økonomiske årsaker, ifølge Lorås:

– Nå kan han drive valgkamp som president uten å belaste valgkampbudsjettet. Han kan reise rundt og polemisere mot sin fremste motstander uten at det er en del av valgkampen, dermed har han også blitt anklaget for ikke å drive rent spill. Sarkozys siste utspill vil neppe slå an i fagbevegelsen, og enkelte har allerede stemplet de økonomiske forslagene som «politisk selvmord».Franske arbeidere opplever nå at industriarbeidsplasser forsvinner og at arbeidsledigheten øker. Stadig flere unge står uten arbeid, og det er nettopp disse Sarkozy håper å få sysselsatt ved å senke lønningene og arbeidstiden til vanlige ansatte. Han foreslår også å etablere en ny bank som skal investere i fransk industri.

(©NTB)

Professor Raino Malnes.
Dons Signe Margrethe