Mandag la en etterretningskomité i den amerikanske kongressen frem en rapport som konkluderte med at utstyr fra det kinesiske telekomselskapet Huawei gir Kina muligheten til å drive spionasje. Komiteen advarer mot å la Huawei slippe til i viktig infrastruktur i USA. Selskapet har også blitt utestengt fra nettutbygging i Australia.

Nordmannen Kenneth Fredriksen er direktør for Norden, Sentral— og Øst-Europa i Huawei, som globalt er til stede i 140 land og har 150 000 ansatte. Huawei har levert det nye 4 G-nettet til Telenor og deler av Netcoms nett.

Fredriksen mener Huawei svartmales fra amerikansk side av politiske årsaker.

- Frykten er ubegrunnet. Nettsikkerhet er noe hele bransjen og Huawei tar svært seriøst. Vi lever av å selge på tillit og kvalitet. Vi er ferdig i bransjen hvis den type fakta kom på bordet, sier Fredriksen.

Gir ikke opp USA

Han mener konklusjonene fra komiteen i USA var basert på indisier og usanne påstander.

— Vi har pr. dags dato ingen registrerte tilfeller av den type tillitsbrudd hos noen av våre kunder rundt om i verden. Vi får mye støtte fra våre kunder, og onsdag gikk EU-kommisjonen ut og sa de stoppet planene om en utredning av Huawei, sier Fredriksen, og legger til at selskapet ikke gir opp kampen om innpass i USA.

Kinas politiske ledelse er kjent for å ha et kontrollerende grep om blant annet næringslivet. Men Fredriksen avviser at det er tilfellet for Huawei.

- Påstander om at Huawei samarbeider med det kinesiske militæret er helt usanne. Den eneste linken er at Huaweis grunnlegger tjenestegjorde i det kinesiske militæret som ung, sier han.

- Det påstås at Kina driver nettsensur og overvåking av kommunikasjon i Kina. Hvilken rolle spiller Huawei og selskapets utstyr i dette?

— Jeg kan ikke uttale meg om forhold i Kina. Det er nasjonale regler som må følges i ethvert marked, sier Fredriksen.

Avviser canadisk motstand

— Et godt eksempel på hvordan vi jobber med å ivareta sikkerhetshensyn i nettverkene, er sikkerhetssenteret vi har bygget opp i Storbritannia i samarbeid med britiske sikkerhetsmyndigheter. I september i år møtte også vår konsernsjef med David Cameron i London og inngikk en avtale om å investere 1,5 milliarder pund, og etablere ytterligere 700 arbeidsplasser de neste fem årene, sier Fredriksen.

Han avviser også at selskapet har møtt motstand fra kanadiske myndigheter.

— Den kanadiske statsministeren gikk for få dager siden ut og ga sin støtte til våre aktiviteter der samtidig som at han uttalte at han ikke så grunn til bekymring slik rapporten fra den amerikanske kongressen har konkludert. Faktum er at vi har en posisjon i det canadiske markedet tilsvarende vår sterke globale markedsposisjon, sier Fredriksen.