Strømstad er for tredje år på rad den kommunen i Sverige som tjener mest på turisme. Sveriges Television skriver i dag om en fersk rapport «Turistnæringen i Sverige 2010» som rangerer kommunene etter hvor viktig turismen er for dem.

  • Se hele rapporten her. Totalt omsatte svensk turistnæring for 251,7 milliarder svenske kroner i fjor, det er ny rekord.

Shoppingturister

Utlendinger på handletur i Sverige pekes på som en svært viktig faktor for den svenske turistnæringen.

— Shoppingturismen er et nasjonalt anliggende for detaljhandelen og en livsviktig del av turistnæringen. I fjor omsatte den delen av detaljhandelen som genereres av turister for 80 milliarder svenske kroner, et beløp som har vokst jevnt de siste årene, sier Dag Klackenberg leder for organisasjonen Svensk Handel.

Strømstad er en klar ener. Og dette forklares, ikke uventet, med kommunens beliggenhet ved havet og nærheten til den norske grensen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Maximat på Nordby kjøpesenter, rett over grensen fra Norge, ble nylig kåret til Sveriges mest lønnsomme butikk av Ica-kjeden.

Denne butikken alene omsatte for 637,2 millioner svenske kroner i fjor.

Les også:

Satser bevisst

Åre på andreplass er et kjent reisemål for nordmenn på skiferie. Tanum som ligger på tredjeplass ligger like sør for Strømstad og er også et yndet reisemål for nordmenn på jakt etter skjærgårdsidyll om sommeren.

- Kommunenes naturlige forutsetninger for turisme varierer kraftig. Men vi ser gjennomgående at flere satser bevisst på turistnæringen etter å ha oppdaget at det kan være en viktig inntektskilde, ikke minst for landlige kommuner. De som ligger på topp på rangeringen er skoleeksempler på dette, sier Eva Östling Ollén til svt.se.

Den svenske handelsstanden er imidlertid usikker på fremtiden og understreker at man trenger vekst i den globale økonomien for å få fart på turistnæringen.