Mellom klokken 12 og 14 i dag er første løper ventet i mål i Alta – etter seks døgn og 100 mil ute på vidda. Tre hundekjørere ligger nå og jager hverandre frem mot mål. I morgentimene i dag lå Inger-Marie Haaland (som du kan lese om i A-magasinet i dag) først i sporet. Ifølge observatører ute på Finnmarksvidda ligger hun knappe 20 minutter foran konkurrenten Harald Tunheim. Robert Sørlie kommer også like bak.

— Dette er spennende! I denne sammenhengen er 20 minutter et relativt solid forsprang, men ikke mer enn til at det plutselig kan snu helt om, slik det gjorde i går kveld, sier Hanne Rosenberg, leder for pressesenteret.

Fryktet av konkurrentene

Haaland var hundekjøreren alle konkurrentene fryktet før start. Hun lå lenge i tet, med et solid forsprang. Men rett før siste sjekkpunkt i går formiddag stoppet plutselig hundene hennes helt opp, de var slitne og ville heller hvile. Da er det ingenting en hundeeier kan gjøre. Tunheim tok henne igjen og dermed våknet hundene hennes til liv igjen.Sent i går kveld besluttet rennledelsen og veterinærer å utvide den obligatoriske langhvilen i Karasjok med fire timer. Været har i år vært mildt og hundene har slitt i det tunge og myke føret. Ved midnatt forlot Tunheim og Haaland sjekkpunktet samtidig.

Hundekjørerne var egentlig ventet inn til mål i Alta sent i går kveld.

— Hundekjørerne har brukt lang tid, føreforholdene har vært tøffe. Forholdene i natt har også vært veldig tøffe. Et utrolig spennende løp, sier Rosenberg.

— Det er som å følge en fotballkamp 24 timer i døgnet, en hel uke!

Topptrente hunder

Finnmarksløpet er et av verdens lengste hundeløp. Avstanden tilsvarer bilveien fra Oslo til Mo i Rana. Løypa går tvers over Finnmark fylke, opp bratte fjell, over vidder som aldri tar slutt.

På forhånd har kjørerne trent hundene som om de skulle vært toppatleter. Noen gjør ikke annet. A-magasinet har fulgt løpet denne uken. I dagens utgave kan du lese historien om Inger-Marie Haaland og livet hun og samboeren Ralph lever på Hardangervidda. Der har de bodd i syv år.

Haaland bodde og jobbet som daglig leder i Oslo i mange år før hun tok sluttpakke. For samboerparet handler livet nå kun om ett eneste hundeløp. I august, etter en kort sommersesong, stenger samboerparet dørene for å trene alaskahuskyene på fulltid. Det er helt avgjørende om man vil kjempe i teten blant verdens beste hundekjørere.

– Løpet er grusomt. Man settes på prøver hele tiden, bruker alt man har av fysiske krefter. Tankene tar dypdykk og rare vendinger du aldri ellers kommer borti. Men det er så sterkt at jeg rett og slett ikke klarer å la være. Jeg må tilbake å kjenne på det. Igjen og igjen, sier Inger-Marie til A-magasinet.