Den finske mobilgiganten har slitt tungt etter at Apple lanserte smarttelefonen iPhone. Nokia har ikke klart å utvikle en verdig konkurrent til denne. Selskapet har likevel klart å beholde sin dominerende stilling på salg av enklere mobiltelefoner til den fattigere delen av verden. Men nå presses Nokia stadig mer også på disse markedene.

Skarp konkurranse

Ifølge meldingen fra Nokia-sjef Stephen Elop har den stadig sterkere konkurransen gått hardt ut over salget, spesielt i India, Midt-Østen, Afrika og Kina. Samtidig strupes marginene på smarttelefoner.

Nokia har tidligere uttalt at selskapet vil gå omtrent i null i første kvartal, men snakker nå om en et en negativ driftsmargin på 3 prosent. Også i andre kvartal spår Nokia-ledelsen underskudd, omtrent på samme nivå som første kvartal.

Solgte 2 mill. Lumia

Nokia inngikk et tett partnerskap med Microsoft på nyåret i fjor, som blant annet innebar at Microsofts operativsystem Windows Phone skulle lastes inn på Nokias fremtidige smarttelefoner. Nokias egen programvareplattform Symbian skal fases ut.

De første av disse Windows-telefonene, Lumia, ble lansert mot slutten av året i fjor. Nokia melder nå at det 1. kvartal i år er solgt 2 millioner av disse.

Nokia opplyser at selskapet vil fortsette å investere tungt i Lumia — både i utvikling og markedsføring. Senest sist søndag lanserte Nokia/Microsoft mobiltelefonen Lumia 900

Nokia har kuttet hardt i staben de siste årene, så sent som i februar ble det annonsert at 4000 måtte vekk etter at det ble rapportert om underskudd i siste kvartal i fjor.