Hva spiser du til middag? Send et bilde av maten til 2286@aftenposten.no.

Vi sluker kokebøker og ser kjendiskokker på TV. Men fortsatt er norske middagstallerkener overraskende tradisjonelle.

Ifølge en ny undersøkelse laget for Opplysningskontoret for frukt og grønt, troner pølser, fiskefilet, pasta med kjøttsaus, kjøttkaker og kyllingfilet øverst på listen over hverdagsmiddager. En av tre har hatt frossenpizza til middag i løpet av de siste to ukene.

Når vi blir spurt hva vi spiser på ”travle hverdager”, rykker derimot ferdigpizzaen opp til andreplass, bare slått av pølsene.

I helgene, er det derimot det finere kjøttet som dominerer: Biff, entrecote og koteletter er det absolutte førstevalget på lørdagskvelden, mens tacoen ruler på fredagene. Begge dager spiser vi også pizza, men i helgen skal den være hjemmelaget.

Også grøt har stadig sin plass på lørdagsmenyen, da helst som et tidlig måltid før ”kosematen” om kvelden. Fisk kommer derimot langt ned på listen over helgematen.

— Det er fortsatt stor forskjell på hverdags- og helgemat, og vi unner oss noe ekstra i helgene, sier prosjektleder Tore Angelsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

— Det handler både om at vi har bedre tid på kjøkkenet, og at det er da vi inviterer til middag, sier Angelsen, som også har spurt hva vi serverer gjester. Svaret var entydig: Kjøtt er best til fest! Også som gjestemat er det nemlig biffkjøtt, stek og kyllingfilet som dominerer. Fisk er bokstavelig talt sjelden kost ved gjestebordet og i helgene.

Truls Fjelstad, markeds- og analysedirektør i NorgesGruppen, gjenkjenner bildet fra egne kundeanalyser.

— Norske middagsvaner er tradisjonelle. Men det er i helgene vi slår til på kjøkkenet. Det er da de som er opptatt av mat og kvalitet kommer til sin rett, sier han.

Men hva spiser du til middag i kveld? Send et bilde av maten til 2286@aftenposten.no.