Yara ble møtt med krav om å betale bestikkelser i Libya, har konsernsjef Jørgen Ole Haslestad forklart seg på korrupsjonsmistankene i selskapet.

Nå viser granskningsrapporten at det var Yara som tilbød seg å betale.Det skriver Dagens Næringsliv. Yara er under etterforskning av Økokrim for korrupsjon i Libya, hvor det hevdes at selskapet skal ha betalt penger til folk nær Gaddafi-regimet i årene 2006-2007. Yara eier et selskap — Lifeco - i Libya sammen med det nasjonale oljeselskapet. Økokrim etterforskes også for korrupsjon i India.

- Overså rapport

Mens Haslestad tildigere har uttalt at selskapet ble møtt med et krav om å «oppfylle avtalen», har ifølge Fougner Yara spilt en langt mer aktiv rolle. Året før kravet ble fremsatt, har Yara selv tilbudt å betale.

— Begge deler er rikitg. Haslestad ble varslet om et krav, og at det var forventninger fra libysk side om at Yara skulle betale. Så har Fougner funnet i sin granskninga t det ble gitt tilbud. Konklusjonen fra granskningen var ikke klar før nå nylig, sier Berhard Stormyr i Yaras kommunikasjonsavdeling til Dagens Næringsliv.

Følg oss på Facebook!

Fougner mener også at konsernledelsen overså muligheter til å fange opp mulig korrupsjon langt tidligere. Han peker på en Veritas-rapport fra 2007, der Veritas advarte om risiko for korrupsjon i Yara. Ifølge Founger fulgte ikke Yaras ledelse opp disse bekymringsmeldingene.