Tips til hvordan man baker sitt eget brød? Sjekk ap.no/dinmat.

— Det kan bli vanskelig å få sikret seg nok brød til 17. mai og helgen, kunngjorde bondelagsleder Nils T. Bjørke overfor Aftenposten.no mandag, da bøndenes aksjon «hamstrin av brød» ble varslet gjennom mediene.

Bøndene vil blokkere utkjøring av matmel fra fire melanlegg og tømme butikkene for brød i protest mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

Se videoreportasjen øverst.

Landsomfattende aksjon

Det er disse møllene som vil rammes av bøndenes aksjon:

  • Buvika i Sør-Trøndelag
  • Vaksdal ved Bergen.
  • Skien i Telemark.
  • Bjølsen i Oslo. I tillegg skal bøndene mobiliseres til å kjøpe opp brød fra butikkene, for å forsterke effekten av blokaden mot møllene.

Og tidlig i dag morges var bøndene allerede i gang med sin aksjon.Klokken 05.00 tirsdag morgen startet den landsomfattende brødaksjonen mot statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

På Bjølsen mølle i Oslo har et 20-talls bønder med seks traktorer med hengere sperret alle utkjøringer fra møllen.

— Aldri opplevd større aksjonsvilje

Nestleder i Norges bondelag, Brit Skallerud, står foran en liten hær av traktorer fra bygdene rundt Oslo:

— Alle andre enn toppledelsen i Arbeiderpartiet forstår viktigheten av norsk matproduksjon. Jeg har aldri opplevd større aksjonsvilje blant våre medlemmer, sier Skallerud, som driver gården Randby på Kløfta i Ullensaker kommune med korn- og melkeproduksjon.

— Hvorfor satser dere på å ramme en uskyldig tredjepart ved å stanse utkjøring av mel til bakeriene?

— Vi ønsker å vise at norsk mat på bordet ikke er en selvfølge. Ønsker man å øke matproduksjonen, må man også være villig til å betale for dette. 90 prosent av befolkingen støtter kravet om norsk matproduksjon på dagens nivå.

— Hva har det å sperre E39 i Rogaland med traktorer å gjøre med produksjon av mat?

— Det er mye fustrasjon blant våre medlemmer, men det er også viktig å få oppmerksomhet. Vi får skrive det på denne kontoen.

— Hva oppnår dere om alle butikker er tomme for brød?

— Å synliggjøre våre krav. Men jeg ser også at vi ikke bør trekke dette for langt, sier Skallerud til Aftenposten.no.

Liknende aksjoner tidligere

Et banner med påskriften «Tilbudt smuler - stopper brødet», festet til en traktor, er synet som møter tankbilene som forsøker å komme seg inn til Norgesmøllene i Buvika i Skaun kommune i Sør-Trøndelag det neste døgnet.

— Vi vil stoppe utkjøringen av matmel for å synliggjøre at det ikke er noen selvfølge at det er brød i butikkhyllene, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag Bondelag til adressa.no.

I tillegg til Rosmo har Jon Gisle Vikan og Asbjørn Bøkseth, henholdsvis organisasjonssjef og medlem i Sør-Trøndelag Bondelag, første skift foran Norgesmøllenes anlegg i Buvika. Ved å sperre inngangen til mølla vil de sørge for at butikkene blir tomme for brød.

— Her vil det være bemanning døgnet rundt. I morgen får vi se om det blir forlengelse av aksjonen.

Om det kommer tankbiler med korn forventer medlemmene av Bondelaget at blokaden vil hindre innkjøring til anlegget.

— Vi har hatt brudd i forhandlingene med stopp i produksjonen her tidligere. Da har de respektert det vi gjør, og vi regner med at det blir tilfelle nå også, sier Rosmo.

Stor avstand

Bøndene valgte lørdag å bryte årets jordbruksforhandlinger allerede før de var kommet i gang. Statens tilbud på 900 millioner kroner var for langt unna bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner til at Bondelaget og Småbrukarlaget i det hele tatt ville forsøke seg på forhandlinger.

Mens statens tilbud ville gitt bonden et lønnsløft på 13.000 kroner, under den forventede inntektsveksten i samfunnet, ville bøndenes krav gitt et løft på 50.000 kroner.

Bønder aksjonerer ved Bjølsen mølle i Oslo - nestleder i Norges Bondelag Brita Skallerud, Kløfta i midten med fra venstre Sigurd Enger, Inger Johanne Aaby, Ole Oddvar Grasdalen og Trond Oscar Svae.
Per Annar Holm