— De fleste av oss kommer til å få mer penger å rutte med neste år, slår forskningsleder Torbjørn Eika i Statistisk sentralbyrå (SSB) fast.

Torsdag la SSB frem årets siste økonomiske analyse om byråets utsikter for norsk og internasjonal økonomi i 2013 og de påfølgende to årene.

Norge går mot strømmen og i motsetning til innbyggerne i mange europeiske land kan de fleste av oss vente seg en enda romsligere økonomi neste år. Hovedgrunnene er enda lavere boliglånsrente, fortsatt lav ledighet og fortsatt god lønnsvekst, ifølge SSB.

— Det er fortsatt høy reallønnsvekst. Det er avgjørende. En enda lavere gjennomsnittlig boliglånsrenten skader heller ikke. Den renten banken betaler for å låne penger har falt og vil etter noe tid også gi lavere boliglånsrenter til norske husholdninger. Det er ikke snakk om veldig mye, men en allerede lav rente vil falle litt til. Det vil bidra positivt, sier Eika.

Velger reiser og luksus

- Vi går inn i 2013 med høy fart. Nordmenn har generelt mye penger å rutte med, og vil få det enda litt bedre økonomisk neste år. Så vil det normalisere seg i årene deretter, sier Magne Østnor, valutaanalytiker i DNB Markets om utsiktene for året vi går inn i om snart tre uker.

Dermed sitter de fleste igjen med mer penger mellom hendene. Resultatet er at både husholdningenes sparing og forbruk vil øke. SSB tror også den norske kronen vil bli enda sterkere. Dermed blir det billigere å importere varer, og prisveksten holdes lav. Det blir også billigere å bruke penger i utlandet.

- Vi kommer til å øke vår reisevirksomhet. Reise mer på harrytur til Sverige og fortsette tendensen til å bruke mer på tjenester som innenlandstransport, spa, frisørtimer, personlig trener. Nordmenn har fylt husene sine med nok ting nå. Av det man fortsatt kjøper av ting så er mye luksusprodukter, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

I overkant optimistisk

SSB kan også berolige de som har fryktet at et boligkrakk nærmer seg. Byrået ser for seg en myk landing i boligmarkedet hvor prisveksten sakte, men sikkert faller ned mot 1 prosent i årene frem mot 2020.

Juel derimot mener SSB tegner et veldig optimistisk bilde av 2013.

- SSB tegner et bilde med skyfri himmel og en myk landing i boligmarkedet. Det blir ikke noe krakk. Vi kommer til å ha høy vekst i kjøpekraften i årene fremover, så her er det bare å nyte livet. Min vurdering er at det er i overkant optimistisk, sier Juel.

Han mener SSBs anslag forutsetter at det ikke er noen overraskelser på lur.

— Det er sjelden tilfelle. Vi vet at det er bekymring hos Norges Bank, i Finansdepartementet og hos Finanstilsynet over gjeldsutviklingen hos norske husholdninger og det gjør det mer sannsynlig at det vil bli satt inn noen bremsemekanismer, sier Juel.

Velger balkonglugar

At nordmenn bruker mer penger på reise merker Siv Litsheim, salgsansvarlig for Norge i MSC Cruises.

— Tilbudet av reiser er blitt mye større, prisene går ned og flere tar seg råd til reiser, inkludert cruise. Når nordmenn bestiller cruise ser vi at de nesten bare kjøper balkonglugarer. De flesker til, mens svenskene og danskene holder igjen, sier hun.