Uviss status for Regjeringskvartalet

Planene er fremdeles på vent for Regjeringskvartalet. Statsbygg rydder og sikrer området, og skal så raskt som mulig utrede situasjonen.

UTBOMBET: Høyblokken er fullstendig utbombet.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Fornyings— og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) varslet mandag at hele Regjeringskvartalet må redesignes og relokaliseres på nytt.

— I det gamle regjeringskvartalet er det bare R5 det vil være mulig å flytte inn i. Høyblokkens skjebne er helt uavklart. Blokken er ikke frigitt fra politiet, og dermed får man ikke gjort de vurderinger som må til for å kunne ta stilling til om man skal starte på nytt eller rehabilitere, sa Aasrud til NTB mandag.

Arkitekt og tidligere kunsthøgskolerektor Peter Butenschøn betegner høyblokken som etterkrigshistoriens viktigste politiske monument og sier den ikke må rives.

— Den er et monument hele sosialdemokratiet, folkestyret og demokratiet. Man kan ikke håndtere dette som om det var en vanlig bygning, sier han til NRK.

Opprydding

Statsbygg har sluppet inn på området rundt Regjeringskvartalet, for å foreta opprydning og se over skadene på byggene, men kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh vil ikke si noe om når eventuelle byggeplaner avgjøres.

— Statsbygg har nå maks 20 personer inne på området av gangen. Det er fremdeles et veldig risikofylt område, og vi må gå varsomt fram, sier hun.

Rygh mener det er altfor tidlig å si noe om videre planer for hva som vil skje med byggene.

— Vi ønsker å komme i gang så raskt som mulig med en utredning, men akkurat nå tar vi først og fremst hensyn til politiets etterforskning, sier Rygh.

Denne uken planlegger Statsbygg å dekke deler av bygningsmassen med sikringsduk.

2.000 kontorplasser

Departementene trenger 2000 nye kontorplasser i sentrum av Oslo etter bombeattentatet fredag. Selv etter terrorangrepet fredag, ønsker regjeringen å bli i sentrum av hovedstaden, skriver Dagens Næringsliv.

— De mest aktuelle av eiendommene vi har blitt tilbudt, ligger sentralt i Oslo, relativt kort fra nåværende lokaler, sier Rygh.

Så langt har Statsbygg fått inn en liste på 6000 mulige kontorplasser. Rygh vil ikke si hvilke adresser som ses på som mest aktuelle. Oslo S Utvikling har varslet at de har ledige 15.000 kvadratmeter store lokaler i Vismabygget i Bjørvika.

— Vi kan tilby kontorplass til mellom 600 og 800 mennesker, sier Paul E. Lødøen, administrerende direktør i Oslo S Utvikling.

Utleiedirektør i DnB Nor Næringsmegling anslår at departementene har behov for et areal på mellom 50.000 og 75.000 kvadratmeter. Statsbygg understreker at det ikke uten videre er mulig å erstatte et regjeringsbygg med vanlige kontorlokaler.

— Det er en del sikkerhetsmessige forhold som må ivaretas, sier Hege Njaa Rygh i Statsbygg.

Publisert: