Les også:

Nylig signerte Olsen sitt første boliglån på 1,6 millioner kroner etter å ha sammenlignet rentebetingelser i fire ulike banker i Kristiansand. Med startlån i boks, og dermed egenkapital på 350000 kroner, landet Olsen på Sparebanken Pluss som kunne tilby henne boliglånsrente på 3,60 prosent.

— I tillegg til renten, var jeg også opptatt av å bli møtt på en god måte av kunderådgiveren i banken. Når man ikke kan særlig mye om lånevilkår fra før, betyr det mye å bli møtt av noen som tar seg tid til å forklare og sette opp et budsjett sammen med deg, forklarer Olsen, som endte med ikke å binde renten.

— Nei, det ble for dyrt slik rentesatsene er nå, skulle jeg bundet renten ville den blitt på rundt 4,3 prosent. Hadde den vært på under 4, hadde jeg kanskje gjort det, forklarer hun.

34-åringen er tobarnsmor og skal snart flytte inn i ny tomannsbolig i Songdalen kommune. Hun har hatt huslån før, sammen med eksmannen, men da var det han som tok seg av forhandlingene med banken. –Han kunne mer om det enn meg, så det virket logisk å la ham gjøre det. Men i ettertid skulle jeg ønske at jeg hadde involvert meg litt mer, innrømmer Olsen.

Flest menn

Rådgiver i Sparebanken Pluss, Lars Ole Brunvatne, bekrefter at det er fest menn som kommer inn når par skal ta opp boliglån sammen.

— Det er gjerne mannen som tar seg av forhandlingene om lånet, så kommer kona ned når papirene skal signeres, sier Brunvatne.

Olsen gjorde grundig arbeid før hun signerte boliglånspapirene denne gangen, og hadde allerede sikret seg startlån fra Songdalen kommune – et lån kommuner gir til personer som trenger startkapital for å komme seg inn på boligmarkedet. –Når man ikke har egenkapital, er det et glimrende alternativ. Målet har hele tiden vært at boligen skal være mer verd enn boligen jeg har, og det er den nå, forklarer Olsen.

Sammen med rådgiver Lars Ole Brunvatne satte hun opp et budsjett for månedlige utgifter for å se at utgiftene ikke skulle bli større en det hun betalte for leiligheten hun leide, rundt 7000 kroner i måneden.

Det målet er nådd.