Spilleren er en brud som står overfor tre friere: en lege, en ingeniør og en pilot. Alle krever medgift, den indiske skikken der brudens familie gir penger eller verdisaker til brudgommens.

Bevæpnet med sko, tomater og stekepanner går bruden løs på frierne, og hver gang hun treffer mennene med en gjenstand, går medgiften ned.

Slik foregår spillet Angry Brides på Facebook. Spillet, som tar sitt navn fra det mer kjente spillet Angry Birds, ble lansert i januar og har så langt fått over 300000 tilhengere.

— Å kreve medgift har vært ulovlig siden 1961, men praksisen fortsetter. Vi ønsket å sette fokus på dette, sier Ram Bhamidi, visepresident og sjef for markedsføring online for Shaadi.com, det indiske nettstedet bak spillet.

Shaadi.com er verdens største ekteskapsnettsted, der 20 millioner medlemmer leter etter ektefeller.

Stort problem

Kravene for medgift i India er økt i takt med middelkassen: Det er i dag ikke uvanlig å kreve store summer penger, flatskjerm-TV-er eller biler.

— Ettersom det har gått en inflasjon i medgift, finnes fremdeles de samme problemene som for 20-30-40 år siden, sier Patricia Uberoi, sosiolog og forfatter av flere bøker om kjønn i India.

Og problemene er store: En del kvinner opplever at svigerfamilien forsetter å be om medgift etter bryllupet. Hvis svaret fra hennes familie er nei, risikerer hun å bli psykisk eller fysisk mishandlet av sin nye familie, som hun i mange tilfeller deler hjem med.

I de mest ekstreme tilfellene blir hun drevet til selvmord eller drept.

Det var hele 8391 tilfeller av registrerte dødsfall relatert til medgift i 2010, ifølge Indias kriminalstatistikk. I samme periode var det over 90 000 registrerte tilfeller av tortur eller mishandling av kvinner på grunn av medgift.

De egentlige tallene er trolig høyere, da mange tilfeller er urapporterte. For eksempel tilfellene der kvinnen blir dynket i parafin og satt fyr på, hvorpå svigerfamilien skylder på en ulykke på kjøkkenet.

— Vold på grunn av medgift fortsetter. Drap på grunn av medgift fortsetter. Loven fungerer åpenbart ikke, sier Uberoi.

Store konsekvenser

Det krever mot å ta et praktisk standpunkt mot medgift, og i mange tilfeller er prisen høy. For noen kvinner vil et slikt standpunkt medføre et liv som singel og barnløs.

Det har helt praktiske følger: Hva gjør hun i alderdommen hvis hun er mann- og barnløs i et land der de sosiale støtteordningene er minimale?

Medgift er imidlertid et onde som har fatale konsekvenser, og ikke bare for kvinnene som blir drept som en direkte årsak av skikken. Én av årsakene til den utstrakte – og økende – aborteringen av jentefostre i India er nettopp medgift. En sønn er naturligvis foretrukket av familier som ikke har råd til å gifte bort sine døtre.

Alle bidrag som øker oppmerksomheten mot medgift er derfor velkomne, men langt, langt mer må gjøres.

kristin.solberg@aftenposten.no