Alltid på

Fet jobb, gratis skjørt, ny leilighet, flere venner. Alt dette er bare et par klikk unna - hvis du tør.

Publisert Publisert
  • Ingunn Røren
iconDenne artikkelen er over 11 år gammel

DE DUKKER OPP over alt. Såkalte sosiale nettsamfunn i alle varianter. Det er Facebook, Flickr, Twitter, LinkedIn og Nettby . Kjente, kjære navn for dem som elsker sosiale nettsamfunn, helt uten mening for de som ikke har meldt seg inn noe sted.

Er det bare tøys og fjas, eller går det an å ha praktisk nytte av nettsamfunnene? Definitivt nyttig, sier ekspertene. De spår at de som ikke bruker sosiale nettsamfunn overhodet, vil gå glipp av mer og mer vesentlig informasjon. Jobber vil bli besatt via kontakter på nett, leiligheter får nye leietakere uten annonsering og viktig kunnskap deles med de innvidde lenge før noen andre får vite noe.

TO BAGER OG EN RYGGSEKK var alt Audhild Harkestad (27) hadde da hun flyttet fra Bergen til Oslo for tre år siden. Hun trengte bolig, møbler, jobb og et sosialt nettverk. Fort. Det viste seg å være uproblematisk. Audhild var allerede medlem i det lukkede nettverket Underskog, der man må inviteres inn av noen som allerede bruker det for å få innpass.

— Jeg var ny i Oslo og kjente ikke byen, men jeg hadde Underskog, sier Audhild.

På nettstedet søkte Audhild etter et «gamliskollektiv» uten fester midt i uken, og fikk full klaff. Rommet hun fikk leie var umøblert, men på Underskog er det mange som gir bort eller selger brukte møbler svært billig. «Sofa gis bort mot en flaske rødvin» er en helt vanlig annonsetekst.

— Jeg er opptatt av miljø, og Underskog er et foregangssted når det gjelder gjenbruk og bytte av gjenstander.

Et par runder på Underskog, og vips hadde Audhild fått seg seng, TV, endagsjobb og flere nye venner i Oslo. Senere har Audhild også fått jobboppdrag via Underskog. Hun bor fortsatt i kollektivet hun fant på nettet.

En gang i måneden møtes folk fra nettstedet til høyst virkelig øl.

— Det er mange der jeg aldri ville ha møtt hvis det ikke var for Underskog, sier Audhild.

FOR Å SKRIVE DENNE artikkelen la jeg, journalisten, ut spørsmål om bruk av sosiale nettsamfunn på flere nettsteder. Svarene rant inn. Fra folk jeg aldri har møtt, men som er medlem på samme nettsamfunn. Fra noen jeg kjente for lenge siden, men ikke har sett andre steder enn på nettet de siste årene.

Flere fortalte at de hadde fått drømmejobben, funnet leilighet, fått hjelp med faglige spørsmål, fått møbler og slått kloen i ettertraktede konsertbilletter. Ikke bare én gang, men mange ganger. En spurte etter god jazzmusikk og fikk tilsendt to DVD-er stappfulle av musikk fra en vilt fremmed. En annen har funnet fosterhjem til flere hjemløse kaniner.

Og helt i tråd med nettaktiviteten intervjuobjektene i denne saken har: Med ett unntak er alle intervjuene gjort via nettsamfunn, e-post og chat.

«Hvilket nettsamfunn er det viktigste for deg?» spurte jeg.

«Twitter er nummer en på min liste i alle fall ... Kjekt når man har bodd i utlandet å holde seg oppdatert med venner i realtime.»

Det tok knapt et minutt før svaret fra Anne-Linn Gremmetsen tikket inn på Twitter. Jeg kjenner ikke Anne-Linn, men vi følger hverandre på Twitter fordi vi er interessert i mange av de samme tingene. Hva jeg vet om Anne-Linn? På Twitter presenterer hun seg slik: Melodramatisk mor til to som liker musikk, film, webteknologi, fotografi, kunst og fritid.

Twitter er en mikrobloggingstjeneste, der folk legger ut raske meldinger på maks 140 tegn. Forskjellen på Twitter og andre nettsamfunn er at man på Twitter følger folk fordi de er interessante, ikke nødvendigvis fordi man kjenner dem. For å si det sånn, jeg kan ikke skryte av at Barack Obama eller John Cleese er nære venner av meg, men jeg følger dem like fullt på Twitter fordi de er spennende personer.

TWITTER BLE KÅRET TIL «Årets nettfenomen» av Dagbladet i 2008. Fra å være et verktøy for de mest innbitte datafolkene er det på vei til å bli et verktøy for alle som liker å være oppdatert og si hva de mener.

Da et fly hadde en dramatisk nødlanding på Hudson River i januar, tok det bare noen minutter før et bilde av flyet i elven lå på Twitter. En mann som var på den første fergen som kom bort til flyet tok et bilde med mobilen sin, og sendte det ut i verden via Twitter. 34 minutter senere ble fyren intervjuet live på CBS.

Det samme skjedde under terrorangrepene i Mumbai. Etter få minutter ble det twitret om situasjonen fra folk i området, men det tok syv timer før CNN var inne i byen.

Midt inne i live-oppdateringer om dramatiske nyheter kommer det meldinger fra folk som lurer på hva som er den beste håndkremen, diskuterer politikk, hetser Ari Behn og utveksler linker til gode nettsteder om journalistikk.

Forvirrende, sier du? Nei da. Du finner fort ut hvordan du skal slutte å følge folk som bare kommer med uinteressante meldinger om hva de skal ha til frokost.

ER DU FORTSATT blant dem som er dypt skeptiske til «sånne nettgreier»? I så fall tilhører du i en stadig krympende gruppe. Trolig er du også over 30 år. 1,5 millioner nordmenn er nå på Facebook. Av en befolkning på drøye 4,5 millioner er det svært mange, særlig når du trekker fra alle under 10 over 70 år.

— Facebook er uten tvil det viktigste nettsamfunnet, fordi de har så enormt mange brukere. Av de 1,5 millionene nordmenn som har profil på Facebook, er halvparten inne på nettstedet hver dag. I snitt ser en bruker på 50 sider når han er inne, til sammenligning ser en bruker hos nrk.no på fem sider mens han er inne, sier Øyvind Solstad, teknologirådgiver i NRK.

Nylig sjekket Solstad hvor mange nordmenn mellom 13 og 30 år som er på Facebook. Svar: 95 prosent.

— Selv om vi regner med at det er en viss feilmargin fordi enkelte har flere profiler på Facebook, tror jeg vi trygt kan si at nærmere 90 prosent av alle nordmenn i denne aldersgruppen er på Facebook, sier Solstad, som selv er en ivrig bruker av mange sosiale nettsamfunn.

«TRENGER SVENSKTALENDE MANN». Denne meldingen la regissør Kelly Christiansen i Mediacircus TV ut i statuslinjen sin på Facebook. Minutter senere kom det svar fra en bekjent som hadde en svensk leieboer. Dagen etter var leieboeren i studio og leste inn et avhørssitat til et program om den svenske seriedrapsmannen Thomas Quick.

— Vi som jobber med TV-produksjon, får fatt i statister og publikum via Facebook stadig vekk. Vi trenger ofte statister med visse fysiske trekk, og da er det greit å skumme vennelistene sine på Facebook for å finne noen som passer, sier Christiansen.

ER VI PÅ VEI dit at de som ikke er på Facebook eller andre nettsamfunn er helt ute?

— Politikere som ønsker å treffe unge velgere er i alle fall helt ute hvis de ikke er på Facebook. Det samme gjelder alle yrkesgrupper som er avhengige av å kommunisere på et eller annet vis, sier Solstad.

Statsminister Jens Stoltenberg er på Facebook, fiskeriminister Helga Pedersen er en ivrig twitrer. Andre politikere kommer langsomt etter.

— Det finnes flere viktige nettsamfunn, alt etter hva du ønsker å oppnå. Linkedin kan være nyttig hvis du er på jakt etter jobb eller kandidater til en jobb. Facebook er viktig fordi de har fått så stor oppslutning, og fordi du går glipp av mye som skjer i livene til dem du kjenner om du blir stående utenfor. Kulturinteresserte går sannsynligvis glipp av noe om de ikke er på Underskog, og teknologer og mediefolk går glipp av mye om de ikke er på Twitter, sier Pål Joakim Olsen, teknologiredaktør på Dinside.no.

Olsen mener Twitter er det viktigste nettsamfunnet.

— Twitter er jeg nesten blitt farlig avhengig av. Dem jeg følger gir meg drøssevis av gode ressurser faglig, de underholder meg, er der når jeg trenger tilbakemelding på noe, de liveblogger fra ting jeg ikke har anledning til å være med på, de oppdaterer meg på hvordan det går med Liverpool eller hva det måtte være. Og ikke minst - Twitter er en fantastisk kanal for «breaking news». Twitter er det første nettsamfunnet som er blitt såpass oppslukende at jeg sjekker nattens oppdateringer før jeg sjekker e-post hver morgen, og det sier ikke lite.

TANKESETTET TIL FOLK i dag er det viktigste å se på når det gjelder nettsamfunn, mener daglig leder Marius Eriksen i Sermo Consulting, et firma som hjelper bedrifter med å finne seg til rette i den nye, digitale hverdagen.

— Det skjer jo hver dag at mennesker i hele Norge bruker magien i den sosiale nettverdenen. Jeg tror ikke man skal skjele for mye til hva som er viktig eller hot akkurat nå. Selv om Facebook har 1,5 millioner brukere i dag, kan det være noe helt annet i morgen. Det er mer tankesettet hos folk i dag som er viktig. De er villige til å delta, bidra, dele og ha dialog.

  • Hva går man glipp av ved å ikke delta i sosiale nettverk?

— For å sitere Brian Solis, en guru innen sosiale medier i USA: «If you're not a member of a social network in 2009, you're not on the Internet at all». Personlig synes jeg det er et helt unikt verktøy for å holde meg oppdatert om alt. Jeg stiller spørsmål hvis det er noe jeg lurer på og får 15 svar innen 20 sekunder. Jeg har fått et stort og godt nettverk av mennesker jeg ikke tidligere ville truffet. Og så har jeg lært meg at det er helt umulig å skulle rådgi noen om denne sfæren hvis de ikke er der selv.

Hvordan bruker du nettsamfunn? Diskutér saken her.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Bilbergeren: – Bileieren sier sjåførens kone må selge privat­bilen for å betale regningen

  2. – Vi må kanskje tappe ned bassenget for å finne årsaken

  3. Politiet: De to som var i bilen blir beskrevet som uskadet

  4. Mattilsynet: Drep flekkbåndsneglen

  5. Oppdaget fremmed mann på soverommet

  6. – Det eneste «alternativet» til tradisjonell kreftbehandling er å dø