USAs matkammer i krise: Kan tape over 22 milliarder

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Jason Henry (Foto)
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

SAN JOAQUIN VALLEY (E24): Joe Delbosque skritter over knusktørr jord før han peker ned på en rad med aspargesplanter. De minner mer om ugress enn de delikate stengene du plukker med deg i grønnsakdisken. En halvmeter høye, med tynne, pistrete utvekster.

Noen er allerede gule i kantene, selv om det bare er dager siden de ble drept.

På tross av at plantene kunne ha levert asparges i flere år til, besluttet Delbosque å la en maskin kjøre over hele jordet og kappe røttene deres.

– Vi har ikke nok vann, sier han.

Joe Delbosque har vokst opp med gårdsbruk i San Joaquin Valley, en del av Californias Central Valley, som strekker seg fra nord til sør litt inni landet fra kysten.

Dalen kan på mange måter beskrives som USAs viktigste matkammer. For selv om næringslivet i California er mest kjent for filmindustrien i Hollywood og teknologigigantene i Silicon Valley, er delstaten også en av verdens største matprodusenter.

Les også

Silicon Valleys skyggeside

En fjerdedel av all maten i USA produseres i Central Valley, inkludert omtrent halvparten av all frukt og grønnsaker, ifølge Calmatters. I Norge er de knallrøde rosineskene fra Sun-Maid velkjent for de fleste, men også rundt 80 prosent av alle mandlene i verden er dyrket her, og 25 prosent av all melken som drikkes i USA, kommer fra dette dalområdet.

Totalt produserer bøndene i California mat til en verdi av rundt 400 milliarder kroner i året.

Nå er regionen rammet av en kraftig tørke, for andre året på rad.

– 2021 vil definitivt bli ett av de tørreste årene som noensinne er registrert i California, sier førsteamanuensis Park Williams ved UCLA, som studerer årsakene til – og konsekvensene av – tørke.

Ifølge ferske tall er over 94 prosent av delstaten nå i alvorlig tørke.
I 73 av prosent av landområdene betegnes tørken som ekstrem.

Forrige uke erklærte guvernør Gavin Newsom tørkekatastrofe i 41 av Californias 58 fylker.

– Men California er også avhengig av vann fra områdene rundt, og hvis vi ser over hele det vestlige USA, ser dette ut som det verste tørkeåret på minst ett århundre, sier Park Williams.

For bøndene får dette store konsekvenser.

– Dette året er i ferd med å bli et av de tøffeste årene vi har registrert noensinne, sier daglig leder Ryan Jacobsen ved landbruksforvaltningen i Fresno, USAs største jordbruksfylke.

Tapte milliarder

Joe Delbosque har vært gjennom tørkeperioder før gjennom sine snart 50 år som bonde i California. Inne på kontoret hans henger en innrammet montasje med bilder fra da tidligere president Barack Obama var på besøk for syv år siden.

Temaet var det samme som nå: hvordan alvorlig tørke påvirker landbruket i USAs viktigste jordbruksfylker.

– Vi har ikke kommet noe lenger siden den gang, sier Delbosque tørt.

Hittil i år har han allerede sagt opp 95 ansatte, men han frykter det blir flere.

– Vi har nok vann til å klare oss frem til juli. Hvis ikke vi får mer da, blir alle melonene våre ødelagt, sier Delbosque.

– Da går jeg sannsynligvis konkurs, og mange andre bønder også. Tapet er uoverstigelig.

Les også

Et glimt av fremtiden

Det er bare fire år siden tidligere guvernør Jerry Brown erklærte at den forrige alvorlige tørkeperioden i California var over. For bøndene var 2014 og 2015 de verste årene i denne perioden.

Da ble over to millioner mål dyrket mark liggende brakk, og over 20.000 jordbruksrelaterte jobber forsvant, ifølge Mike Wade i organisasjonen California Farm Water Coalition.

California tapte over 22 milliarder kroner i jordbruksinntekter det året, opplyser han.

– I år står vi overfor en lignende situasjon, sier Wade.

– Veldig krevende

En time sør for Joe Delbosques gård holder Dan Errotabere til. Han er tredje generasjons gårdbruker; familien hans har drevet jordbruk her siden 1920-tallet. Nå er det Errotabere og hans to brødre som har tatt over ansvaret.

Familiegården består av 20.234 mål med dyrket mark, men i år er bare to tredjedeler av jorden i bruk. Resten er upløyd. Det eneste tegnet på grønt er litt ugress, som stikker opp innimellom de tørre klumpene med jord.

– Vi kan ikke plante, for vi har rett og slett ikke nok vann, sier Errotabere.

– Når 7700 mål ikke blir beplantet, er det snakk om mye frukt og grønnsaker. Det betyr manglende arbeidsplasser og manglende inntekter. Dette begynner å bli en veldig krevende bransje å være i økonomisk, sier han.

På veien nedover mot Errotaberes gård kjører vi forbi plakater med tekster som «Ikke vann = høyere matkostnader» og «Ikke vann = tapte arbeidsplasser».

De vitner om at tilgang på vann er blitt en høyspent politisk dragkamp i California, fordi myndighetene avgjør hvordan det lille vannet som er, skal fordeles.

By står mot land, miljøverninteresser mot næringsinteresser.

I Central Valley sendes vann gjennom akvedukter ned fra elvedeltaet lenger nord, men i år har bøndene bare fått kjøpe en brøkdel av det de trenger herfra, og det ser foreløpig ikke ut til at de får noe mer vanntilførsel før etter innhøstingen er ferdig.

Da må de pumpe vann opp av grunnen.

– I tørre år som dette er vi avhengige av grunnvann, men vi må være forsiktige så vi ikke bruker så mye at det ikke holder ut sesongen, sier Dan Errotabere.

Hittil har California tømt grunnvannet i en hastighet som på ingen måte er bærekraftig.
I deler av Central Valley har bakken sunket sammen.
Det gjør at tørkeperiodene blir vanskeligere og vanskeligere å håndtere.

I perioden mellom 2013 og 2016 var det flere byer i Central Valley som gikk tomme for vann, påpeker ifølge tørkeforsker Park Williams.

Samtidig innebærer klimaendringene at det hele bare vil bli verre.

– Det faktum at vi allerede ser at global oppvarming påvirker vannressursene i vest, betyr at vi sannsynligvis bare vil se flere av de negative effektene de kommende tiårene, sier Williams.

Les også

Her lager de bensin av luft

Han klarer ikke å skjønne hvordan California kan komme seg gjennom dette uten at bøndene reduserer vannbruken sin kraftig.

– Landbruket står for mellom 80 og 90 prosent av menneskelig vannforbruk, sier han.

Kan tape 85.000 arbeidsplasser

Myndighetene anslår allerede at over fire millioner mål vil bli liggende brakk i San Joaquin Valley over de neste to-tre tiårene. Det innebærer over 85.000 tapte arbeidsplasser som direkte følge av vannmangel.

Mike Wade i California Farm Water Coalition håper og tror at det fortsatt vil være mulig å drive landbruk i California, også i en stadig tørrere fremtid. Men det innebærer at myndighetene må investere i en utdatert infrastruktur, blant annet for å fange opp og lagre regnvann.

– Jo vanskeligere det blir å dyrke mat her i California, jo større ringvirkninger skaper det på tilgjengelighet og priser, sier han.

Ingen vet hvor lenge tørken vil vare denne gang. Om 2021 vil være slutten på en kortere periode. Eller om det vil gå mange år til neste gang det kommer skikkelig med nedbør.

– Det er ekstraordinært bekymringsfullt og skummelt for oss her på bakkenivå, sier landbruksforvalter Ryan Jacobsen.

Bonde Joe Delbosque har leid jordet hvor det nå bare er døde aspargesplanter igjen. Fortsatt har han tre år igjen av leiekontrakten, men han vet ikke hva han skal gjøre med jordflekken.

– Vi kan ikke plante noe hvis vi ikke vet om vi har vann, sier han.

Dersom det ikke kommer mer nedbør i løpet av neste år, ser han ikke spesielt lyst på fremtiden for bøndene i Central Valley.

– Folk bør be for regn og snø, sier han.

– Hvis neste år blir like tørt, tror jeg ikke det kommer til å være mange gårder igjen her.

Publisert
 1. California
 2. Landbruk
 3. USA
 4. Vann
 5. Infrastruktur
BT anbefaler

Se Ballspark-sendingen etter kampen

Se Ballsparks TV-sending og send inn dine spørsmål til gjengen i studio.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

 2. MC-ulykke på Puddefjordsbroen

 3. – En fantastisk følelse

 4. Vil øke produksjonen i Hardanger: – Vi profitterer på klimaendringene

 5. Regjeringen varsler flere nye strømtiltak

 6. Fant blindpassasjerer på lasteskip: – De hadde vært der i ti dager