Ap, SV og Rødt etter revidert budsjett: Skuffet over at brus går foran arbeidsledighet

Mens Fremskrittspartiet (Frp) feirer at brusen nå blir to kroner billigere, lurer Hadia Tajik (Ap) på hvor krisepengene til arbeidsledige og coronaruinerte bedrifter er.

Hadia Tajik mener Frp heller burde fokusert på arbeidsledige fremfor avgiftskutt.
Publisert: Publisert:

icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Søndag ble det enighet mellom regjeringen og Fremskrittspartiet (Frp) om revidert nasjonalbudsjett. På pressekonferansen jublet Frp blant annet for avgiftskutt på brus. Det har fått både Arbeiderpartiet (Ap) og Sosialistisk Venstreparti (SV) til å reagere. De mener budsjettet ikke leverer i tråd med situasjonen Norge står i etter mer en ett år med pandemi.

– Det er trist å se at Frp har prioritert brus og bompenger foran arbeidsfolk, istedenfor å få på plass et ansvarlig budsjett, sier finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski.

Arbeiderpartiets Hadia Tajik lurer også på hvor pengene til de arbeidsledige og hardt rammede bedriftene er:

– Midt i den største langtidsledigheten, så klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som leder arbeidsløse tilbake til jobb, sier Tajik og utdyper:

– Dette viser at regjeringen og Frp overhodet ikke forstår den krisen pandemien har skapt. Enigheten er et skudd i blinde for alle arbeidsledige og bedriftene som sliter. De svikter de arbeidsledige.

Ifølge finanspolitisk talsperson i KrF, Tore Storehaug, vil prisen på brus nå reduseres med to kroner per liter. Han sier til VG at reduserte avgifter på brus heller ikke er en del av KrFs prioritering.

– Det er ikke vår primærpolitikk, men det er nødvendig for å få på plass en enighet, sier Storehaug.

Hamrer løs på Frp

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener at det reviderte budsjettet betyr at kriseordningene for alle arbeidsledige på dagpenger, folk på arbeidsavklaringspenger, frilansere og lærlinger vil kuttes fra 1. oktober.

– Dette er et svik mot 200.000 arbeidsledige og viser at vi trenger et skifte. Vi må bekjempe arbeidsledigheten, ikke de arbeidsledige, sier han til VG.

Han mener at det Norge trenger nå, er en «rettferdig gjenåpningsplan» som får folk i jobb og retter opp skjevhetene krisen har både skapt og forsterket. Også Senterpartiet (Sp) kaller budsjettet et svik mot arbeidsfolk og bedriftseiere.

– Det ligger ingenting til for eksempel luftfarten, som har vært hardt rammet. Det er særdeles skuffende for mange av dem som har slitt kraftig med konsekvensene av pandemien og vil gjøre det i måneder fremover, sier Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Sigbjørn Gjelsvik i Senterpartiet etterlyser hjelp til luftfarten.

Roser styrking av psykisk helsevern

Noe kan likevel flere av partiene si seg fornøyd og delvis fornøyd med: Det reviderte budsjettet øker innsatsen på psykisk helsevern og kutter fergeprisene med 25 prosent.

– Noen av de viktigste postene her, er mer penger til psykisk helsevern. Dette har Ap etterlyst, sier nestleder Tajik.

Hun nevner det samme om reduksjon i fergepriser, men sier seg ikke helt fornøyd med kuttet på 25 prosent:

– Vi er glade for at flere slutter seg til det, men vi har høyere ambisjoner. Vi vil ha halvering, sier Tajik.

KrF har på sin side ingenting å utsette på disse punktene:

– Kutt i fergekostnadene er en god sak for mange distrikter. Tiltaket innenfor psykisk helse er viktig for KrF, spesielt siden vi er i en pandemi, sier Storehaug.

Slår tilbake mot Ap

I en e-post til VG slår arbeids- og sosialminister Torbjørn Roe Isaksen tilbake mot Tajik. Han mener å skape arbeidsplasser er jobb nummer én for Høyre, etter at vi har slått ned pandemien.

– Vi har hatt den høyeste ledigheten i fredstid i Norge. Nesten alle ledige kommer fra private bedrifter. Allikevel hørte jeg knapt et ord om arbeidsplasser i privat næringsliv på Aps landsmøte, sier Isaksen.

Han mener at Ap går til valg på et "kraftig skattesjokk" som vil ramme norske eiere og bedrifter hardt.

– Hvis vi skal skape mer, må flere få satse og skape nye jobber. Jeg har lett med lys og lykter etter Aps politikk for nye arbeidsplasser og gründere, men ikke funnet noe annet enn at staten skal kjøpe opp mer av næringslivet.

Også finanskomiteens leder Mudassar Kapur (H) svarer opposisjonen:

– Vi enige om ytterligere tiltak for å få fart på Norge igjen. Vi styrker den kommunale kompensasjonsordningen slik at hjelpen kan komme raskt frem ved lokale utfordringer. Det er en pakke som i sum vil bidra til å skape mer og inkludere flere.

Publisert: