NHO-sjefen advarer Stortinget før brexitavklaring: – Ikke ta ferie!

NHO-sjef Ole Erik Almlid krever at regjeringen og Stortinget må få den nye frihandelsavtalen med Storbritannia på plass før de tar fri.

NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid mener den nye frihandelsavtalen med Storbritannia er så viktig at Stortinget om nødvendig må utsette ferien for å få den vedtatt før valget.
  • NTB-Johan Falnes
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– De kan ikke ta ferie! sier Almlid til NTB.

Han kommer nå med en streng formaning til regjeringen og Stortinget: Ingen får lov til å gå fra jobb før den nye frihandelsavtalen med Storbritannia er på plass.

– Dette er en helt avgjørende avtale for Norge. Det er den viktigste avtalen siden EØS-avtalen. Dette er vårt største enkeltland når det gjelder handel, sier NHO-sjefen.

KrF-motstand

Næringsminister Iselin Nybø (V) varslet i slutten av forrige uke at Norge og Storbritannia er «helt i sluttfasen» av forhandlingene.

En kilde tett på prosessen opplyser til NTB at forhandlingene er i en god driv, og at det er håp om en snarlig avklaring. Det har likevel vært usikkerhet knyttet til om avtalen kan legges fram allerede denne uka.

Innad i regjeringen skal spesielt KrF ha hold igjen beskytte norske bønder mot import av billig britisk kjøtt og ost.

Almlid ber nå partiene om å unngå politisk spill om avtalen.

– Vi må forstå at vi nå gir bedrifter i EU et konkurransefortrinn fordi de har en avtale, mens vi ikke har det. Det kan vi ikke leve med i lang tid, advarer han.

– Nå må vi stå sammen om å få en avtale på plass.

Senterpartiet skeptisk

Almlid gjentok budskapet i Politisk kvarter på NRK torsdag morgen.

Der deltok også Senterpartiets stortingsrepresentant Emilie Enger Mehl. Hun har ingen motforestillinger mot å forlenge stortingssesjonen utover sommeren, men er sterkt bekymret for hva avtalen vil inneholde.

– Senterpartiet frykter at regjeringen vil prøve å haste igjennom avtalen i Stortinget og kaste norske bønder og industri under bussen for å få landet den, sier Mehl til NTB.

Hun gjør det klart at Senterpartiet ikke vil stemme for en avtale som ødelegger for norsk matproduksjon og næringsmiddelindustri.

– Det mener jeg også NHO burde være opptatt av. Mange av industribedriftene som står i fare, er medlem hos dem, sier Mehl.

Publisert: